Back to top
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11:28μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | J.Arkas
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συνενώνει πόλεις και χωριά που έγιναν ολοκαυτώματα κατά τη διάρκεια της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής. Τα Καλάβρυτα το Δίστομο, η Κάνδανος, το Κομένο, ο Χορτιάτης, η Καισαριανή, η Κοκκινιά, τα Ανώγεια η Bιάνος και η δική μας, η Βλαχέρνα, είναι μερικά από τα μέλη του δικτύου.

Με απόφασή του το Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών ζητά από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ανάδειξη των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η σχετική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Τρίπολη κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής ήταν έδρα της διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων… Οι κατοχικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την όλο και διογκούμενη αντίδραση του Ελληνικού Λαού προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις… Οι κρατούμενοι προωθούνταν στην Τρίπολη απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου… Από τα κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν τότε ως φυλακές, σώθηκαν με την φροντίδα των Δικαστικών λειτουργών, τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης. Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι τα υπόγεια χρησιμοποιήθηκαν και ως φυλακές και κατά την διάρκεια του εμφυλίου… Στους τοίχους υπάρχουν ονόματα και μηνύματα κρατουμένων, που κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν και ζωγραφιές που πέραν της ιστορικής αξίας κάποιες έχουν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.»
Στη συνέχεια ζητά από τον κ. Υπουργό «το μνημείο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα από την ηρωική και συνάμα τραγική δεκαετία του ’40. Η υγρασία των υπογείων καταστρέφει σταδιακά τις επιγραφές και ζωγραφιές, που έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης. Ενδεχομένως και με την αφαίρεση του επιχρίσματος και στις τρεις άλλες αίθουσες να αποκαλυφθούν και άλλα τέτοια στοιχεία.
Σκοπός όλων αυτών των ενεργειών είναι να μπορούν αυτοί οι χώροι να καταστούν επισκέψιμοι κυρίως για όλα τα σχολεία της περιοχής, για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Τρίπολης. Διότι η ανάδειξη και διάδοση της Ιστορικής Μνήμης είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην άμυνα του λαού μας στα φαινόμενα του Φασισμού και του Ναζισμού.»
Τέλος παρακαλεί τον κ. Υπουργό σε συνεργασία με τον Δήμο της Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους οποίους κοινοποιήθηκε η επιστολή να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.
Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών ο Πρόεδρος κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων.

IMG_0014

Σχόλια
  1. Βέργος Στ Ιωάννης
    2 Μαρτίου, 2013

    Χωρίς το παρελθόν και το παρόν δεν χτίζεται το μέλλον. Το παρελθόν και το παρόν είναι το δέντρο για τους καλούς καρπούς του μέλλοντος.Ας μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος κλαδεύοντας τα λάθη μας!…

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια