Back to top
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2013 στις 8:21μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | J.Arkas
Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Ματθαίου Πόταγα στη Βυτίνα.

Αύριο Τρίτη 14-5-2013 θα πραγματοποιηθούν στην ΒΥΤΙΝΑ, εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Ματθαίου Πόταγα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

10:00πμ. Κατάθεση στεφάνων από τους Αθλητές  στο σημείο εκτέλεσης.

10:15πμ. Μαθητικός αγώνας δρόμου από το σημείο εκτέλεσης με σημείο τερματισμού την πλατεία της Βυτίνας.

10:40πμ. Επιμνημόσυνη δέηση

11:00πμ. Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ματθαίου Πόταγα.

11:20πμ. Απονομή μεταλλίων.

11:30πμ. Χοροί από τους μαθητές.

12:30πμ. Ομιλία στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βυτίνας με θέμα: «Η συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες του λαού μας υπήρξε πάντα πρωτοπόρα». Ομιλητής: Ηλίας Παπαδόπουλος Δικηγόρος – Ιστορικός Τελειόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

POTAGAS BYTINA

Από αφηγήσεις του αειμνήστου Χρήστου Κουτσούγερα (από Βλαχέρνα), το γεγονός διαδραματίστηκε ως εξής:

«Ένα παιδί 18 χρονών στην Βυτίνα ο Ματθαίος Πόταγας συγχρόνως σχεδόν, λες και είχαν συνεννοηθεί με το Σάντα και τον Γλέζο που κατεβάσανε την σημαία από την Ακρόπολη, αυτό το παιδί των 18 χρόνων στην Βυτίνα δεν μπορούσε να συμβιβαστεί στην ιδέα ότι η πατρίδα υποδουλώθηκε, ότι θα ζει σκλάβος. Και κατάμονος μόνος χωρίς να είναι οργανωμένος πουθενά, ούτε είχε παρέα, πήρε το πιστόλι του πατέρα του το γέμισε και πήγε στην θέση Κουτρουμπή αφού έμαθε, μαθεύτηκε στην Βυτίνα ότι θα περάσουν οι Γερμανοί, πήγε στην θέση Κουτρουμπή σε ένα βράχο στην στροφή του δρόμου και όρθιος ο Ματθαίος Πόταγας μόλις ήρθαν οι Γερμανοί άδειασε το πιστόλι στα σιδερένια αυτοκίνητα των Γερμανών. Τι να έκανε δηλαδή. Σταματήσανε οι Γερμανοί, κάνουν μία κυκλική κίνηση, το πιάσανε το παιδί και του λιώσανε το κεφάλι στο σημείο εκείνο που διάλεξε να στήσει την ενέδρα. Αυτό έκανε ο Ματθαίος Πόταγας».

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια