Back to top
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2013 στις 3:48μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | dimmeg
1ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ, ΤΗΝ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το έναυσμα για την διοργάνωση αυτή, ήρθε από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Τρίπολης. Όπως όλοι οι άνθρωποι που ξεριζώνονται από τον τόπο καταγωγής τους, ακόμα και αν η μετακίνηση δεν είναι μεγάλη, (ο Παλαιόπυργος απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι ένα από τα μέρη που διαλέγουν οι Τριπολιτσώτες για βραδινή κρεατοφαγία το καλοκαίρι, λόγω ντόπιων μοσχαριών στην ταβέρνα του χωριού), η νοσταλγία τους τρώει και θέλουν πάντα να κάνουν κάτι να κρατήσουν τη σπίθα ζωντανή. Η προσέγγιση οδήγησε σε συνδιοργάνωση στον αμπελώνα της Μαντινείας με επίσκεψη στο παλαιότερο και μεγαλύτερο οινοποιείο της περιοχής και σε ένα καινούργιο, μικρό, οικογενειακό που επιμένει σε μικρής κλίμακας παραδοσιακή παραγωγή και ίσως γεύση. Η κατάληξη θα είναι στον Παλαιόπυργο, με γεύμα στο σχολείο, επιμελημένο από την εν λόγω ταβέρνα.

Είναι 46,7 γλυκά χιλιόμετρα με μόλις 478μ υψομετρικά, δηλαδή από ανηφόρες έχει μόνο μία λίγο μετά την αρχή, πηγαίνοντας προς Λεβίδι. Σε σχέση με ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο cycling4wine, είναι περίπατος. Βεβαίως δεν είναι για όποιον χρησιμοποιεί το ποδήλατο μόνο για μετακίνηση, δεν έχει κάνει ποτέ 30-40 χιλιόμετρα τουλάχιστον, ξεπεζεύοντας με αστραφτερό χαμόγελο και μάτια που γυαλίζουν και δεν έχει αγάπη και πείσμα για το κρασί και το ποδήλατο. Είναι καταπράσινα χιλιόμετρα, και γλυκό τοπίο.

Ξεκινάμε από το χωριό, κατηφορίζουμε και παίρνουμε το δρόμο προς Λεβίδι. Ζεσταινόμαστε στην ανηφόρα, περνάμε το Λεβίδι και συνεχίζουμε για Κάψια. Μπαίνουμε στο Χωριό και σταματάμε στο οινοποιείο. Συνεχίζοντας παίρνουμε ασφαλτοστρωμένους καταπράσινους αγροτικούς δρόμους και καταλήγουμε στο σπήλαιο Κάψια, http:www.spilaiokapsia.gr με τους καταπληκτικούς στακλακτίτες. Θα φτάσουμε σε κύματα τω 15 ατόμων και η ξενάγηση διαρκεί 20 λεπτά. Μετά συνεχίζουμε μέσα παρόμοιους δρόμους για να καταλήξουμε στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία φτιαγμένη από ατόφια μέλη αρχαίων ναών και το αρχαίο στάδιο της Μαντίνειας. Θα ξεναγηθούμε από ειδικό.

Τα οινοποιεία:

Το Οινοποιείο Καλόγρη

www.ktimakalogri.gr/index.html

Ο Βαγγέλης Καλόγρης γύρισε στο χωριό του, αναπαλαίωσε το αρχοντικό του παππού του και αφοσιώθηκε στην πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ βιολογική καλιέργεια των αμπελιών του. Τα κρασιά του είναι φτιαγμένα με μόνο τις ζύμες που περιέχουν τα σταφύλια στον φλοιό τους, πιο φυσικά δε γίνεται. Το καμάρι του είναι οι κόρες του των οποίων τα ονόματα έχει δώσει σε δύο ημίξηρα κρασιά του και η Μαντίνεια. Αρκετά διαφορετική από αυτές που ξέρουμε, γεμάτη, αλλά πιό μαλακιά, χωρίς έντονη οξύτητα, θα αρέσει σε παραδοσιακούς ουρανίσκους ,όπως και τα δύο ημίξηρα. Το οινοποιείο είναι όμορφο, πετρόχτιστο, με ζεστούς χώρους ότι πρέπει για χειμωνιάτικες βραδιές, αλλά και το ανοιξιάτικο μεσημέρι δεν θα μας χαλάσει. Θα μας περιμένει συν γυναιξί και τέκνοις να μας κεράσει τα κρασιά και πίτες από τα χεράκια των γυναικών του.

Το Οινοποιείο της οικογένειας Σπυρόπουλου

www.domainspiropoulos.com

Είναι ένα πανέμορφο κτίσμα στο ύφος των παλαιών πύργων της περιοχής και το επιτελείο του κτήματος θα μας υποδεχτεί να μας ξεναγήσει και να μας παρουσιάσει τα κρασιά του. Για τα οποία είναι βεβαίως και δικαίως διάσημο. Είναι από τους πρώτους που οινοποίησαν Μαντίνεια, μέχρι το 90 πίναμε Ορεινό Σπυρόπουλου, μετά Νεμέα και Μαντίνεια και Πορφυρό, Μελιαστό οι παραδοσιακοί και βεβαίως το αφρώδες Ωδή Πανός, γνωστό σε κάποιους από μας από τις πρωτοχρονιές στο Λυκαβητό. Είναι η μεγάλη δύναμη της περιοχής.

ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ ΠΟΔΗΛ ΓΥΡΟΣ

Κόστος συμμετοχής:

Συμμετοχή, ξεναγήσεις και γεύμα 15 ευρώ. Είναι σαφές ότι αυτή η τιμή είναι για να γνωρίσετε τη Μαντίνεια και τον Παλαιόπυργο ειδικώτερα. Υπολογίζετε 320χλμ πήγαινε-έλα και 16 ευρώ διόδια χωρίς Αττική οδό.

Χρειάζεστε:

Ποδήλατο, μεταφορικό μέσο και αγάπη για το ποδήλατο και το κρασί. Και παρακαλώ, όχι γκρίνια. Απαγορεύεται. Επίσης κατάθεση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 6.6.2013 στη Eurobank.gr αρ. Λογ. 00260394150100018674. Απαραίτητη, για να ξέρουμε πόσους θα ταΐσουμε.

Πρόσβαση:

Από Αθήνα, μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου βγαίνετε δεξιά στον κόμβο της Νεστάνης και ακολουθείτε τις ταμπέλες γις δρόμους κρασιού και Κτήμα Σπυρόπουλου. Το περνάτε και μετά το χωριό Αρτεμίσιο ο Παλαιόπυργος είναι στο δεξί σας χέρι.

Πηγή: cycling4wine.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια