Back to top
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:56μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Της πρωτάγιασης σήμερα (παραμονή Θεοφανείων) και ο Ιερέας του χωριού μας π. Παναγιώτης, αγίασε όλα τα σπίτια. Μαζί του, ο Δημήτρης Γ. Τσέκος (οδηγός) ο οποίος δήλωσε ότι αγιάστηκαν όλα τα σπίτια του χωριού, γεμάτα και αδειανά από κόσμο!!!  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

DSC02449

DSC02448

DSC02451

Σχόλια
  1. NDK
    5 Ιανουαρίου, 2014

    Τα γκατζόνια !!! (Καλικάντζαροι)

    Τα γκαντζιόνια ερχόνται απάνου στη γης την παραμονή του Χριστού που μπαίνουν τα δωδεκαήμερα τσιαι καθόνται ίσιαμε την Πρωτάγιαση που θ’ αγιάσει ο παπάς.
    Ούλον τον άλλον τσιαιρό είνιαι από κάτου από τη γης τσιαι με κάτι μικρούλια τσεκούρια παλεύουνε να κόψουνε ένα θερίο δέντρο που την βαστάει για να μην πέσει. Θέλουνε να κόψουνε το δέντρο, να πέσει στο χάος η γης, να γκρεμιστεί τσιαι να χαλάσει ο κόσμος. Κόβουνε, κόβουνε ούλον το χρόνο γιούρω-γιούρω, όσο που μένει πλια άκοπο στη μέση μια στάλα, ίσιαμε μια τριχούλα. Τότε τ’ απαρατάνε – δεν το κόβουνε ούλο γιατί φοβάνται μην τα πλακώσει απουκάτου άμα θα πέφτει -τσιαι λένε: «Πάμετε να φύγουμε τώρα. Θα φυσήξει ο αέρας απέ θα το γκρεμίσει».
    Αλλά το δέντρο ούλο το δωδεκαήμερο που λείπουν αυτά, θρέφει πάλε τσιαι μόλις ματακατεβούνε κάτου στη γης, πάνε, τηράνε το βρίσκουνε θερίο τσι’ ακόμα χοντρύτερο απ’ ό,τι τα’ αφήκανε. Του ξαναπέφτουνε, λοιπόν, κοντά πάλε με τα τσεκούρια τους -τοίγαρις είναι τσιαι μεγάλα λαχτάρα τους, έτσι σαν κατσουλάτσια είνιαι, μια αμουτσιά, τη δύναμη να’ χουνε -τσι’ ούλον το χρόνο παλεύουνε, είδες που λέει «σαν τα γκατζιόνια», να το κόψουνε από την αρχή πάλε.
    Μόλις περάσουν οι δώδεκα ημέρες που καθόνται ση γης τσιαι πειράζουν τους ανθρώπους, ας ειπούμε -μολογάγανε- κατουράνε σα βαγένια, σα βαρέλια είδες που ηφέρναμε ετσείν΄τα χρόνια νερό από τη βρύση, μαγαρίζουνε σ’ αλεύρι, ε, τέτοια κάνουνε, μόλις λοιπόν περάσει το δωδεκάημερο τ’ απαρατάνε πλια ούλα τσιαι την Πρωτάγιαση άραα … όπου φύγει, φύγει.
    Λακάνε να χωθούνε απουκάτου ση γης, γιατί στσιάζονται μην τα προλάβει ο παπάς που αγιάζει. Τσιαι λένε από το φόβο τους:
    «Φεύγατε να φεύγουμε
    τι έρχεται ο τρελόπαπας
    με την αγιαστούρα του
    να μας κάνει τσάγια τσάγια
    να μας ρίξει στα λαγκάδια!!!»

    (Το άρθρο είναι του Δημ. Λαρδίκου. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Τα Κανδυλιώτικα», Έτος 5ο, Αριθμός Φύλλου 14, Ιανουάριος-Μάρτιος 1997).

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια