Back to top
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2014 στις 11:39μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS
Η Ε.ΜΕ.ΝΟ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ε.ΜΕ.ΝΟ είναι η πρώτη Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου, που συνδυάζει συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Η μελέτη οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί θα επισκεφθούν τυχαία επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας και θα εξετάσουν ΔΩΡΕΑΝ 6.000 κατοίκους (check up), δίνοντας σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές. Η έρευνα πραγματοποιείται με την συνεργασία των πολιτών και αφορά την παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα και θα συμβάλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μίας στρατηγικής για την υγεία κοντά στον πολίτη. Οι προβλεπόμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις για την υγεία, μέτρηση ύψους και βάρους, περιφέρεια μέσης, έλεγχο αρτηριακής πίεσης, καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του ατόμου. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθεί η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζη (σάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες.
Υπεύθυνη του προγράμματος για την Αρκαδία είναι η ιατρός Κασκαφέτου Σύλβια, από την Ιατρική Σχολή Πάτρας, η οποία σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου ήταν στην Βλαχέρνα και εξέτασε οκτώ συγχωριανούς μας (στα επιλεγμένα χωριά θα εξετάζονται οκτώ άτομα ενώ στις πόλεις περισσότεροι). Μαζί της ως βοηθός της ήταν η Λαμπρινή Σταμάτη με καταγωγή από Βλαχέρνα (κόρη της Τσαρουχάς Χρυσούλας). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βγουν σε ενάμιση μήνα περίπου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει υπό την αιγίδα της το πρόγραμμα στα πλαίσια του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και υπάγεται στα ερευνητικά συγχρηματοδοτούμενα έργα «ΘΑΛΗΣ». Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου.

Από Πελοπόννησο επιλέχτηκαν οι νομοί της Πάτρας και της Αρκαδίας. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις στην Αρκαδία, για τις επόμενες ημέρες είναι σε Βλαχοκερασιά, Βυτίνα, Λαγκάδια, Τρόπαια, Κοντοβάζαινα, Παράλιο Άστρος, Μεγαλόπολη, Λεοντάρι και Σκορτσινός.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερώνεστε στο www.emeno.gr

DSCF9836

DSCF9837

DSCF9840

DSCF9830

DSCF9845

 

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια