Back to top
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 2:23μμ | Κατηγορία: Άρθρα | TSARHL
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ: Επόμενη μέρα…

Σύλλογος (ο) ουδ.: Οργανωμένη ομάδα ανθρώπων που αποβλέπει στην πραγματοποίηση κοινών σκοπών.
Συλλογικός, ή, ό, επιθ.: ο σχετικός με σύλλογο / που περιλαμβάνει ή αφορά πολλά πρόσωπα ή πράγματα: συλλογικό συμφέρον. Αντιθ. Ατομικός / που προέρχεται από πολλούς, ομαδικός. Συλλογική προσπάθεια / τα συνολικά.
Αυτές τις έννοιες είχαν στο μυαλό τους όταν στις 21-08-1953 μία ομάδα ατόμων, “ξενιτεμένων” από το χωριό για ένα καλύτερο μέλλον, συγκεντρώθηκαν και με θέρμη στην καρδιά τους οργανώθηκαν και ίδρυσαν Σύλλογο πολιτιστικό, μορφωτικό με την επωνυμία “Σύλλογος Απανταχού Βλαχερναίων”.

Σκοπός του (μεταξύ άλλων), σύμφωνα με το καταστατικό του είναι:
-Η πολιτιστική, κοινωνική ειδική εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου των μελών του.
-Η σύσφιξη των δεσμών της κοινής καταγωγής
-Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων των Βλαχερναίων.
-Η διατήρηση και η αναβίωση των παραδόσεων και εθίμων του χωριού μας, κ.α.

Και πράγματι κατάφεραν να φθάσουν τον σύλλογο να απαριθμεί κοντά στα χίλια μέλη , με πλούσια δράση και έργο αξιοζήλευτο, να τον παραδώσουν σε μας την νεώτερη γενιά για να συνεχίσουμε το έργο του. Σήμερα στο σύλλογο δραστηριοποιούνται μόνον λίγοι αιθεροβάμονες (35 μόνον ενεργά μέλη), που παλεύουν για την διατήρηση και την λειτουργία του.

Μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση και η διενέργεια εκλογών για το νέο Δ.Σ. (Τετάρτη 3-12-2014 και ώρα 5:00μμ στο γραφείο του Συλλόγου, Σωκράτους 79-81 Αθήνα 2ος όροφος). Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους συμπατριώτες το καθήκον που έχουν, να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους να έλθουν να πουν την γνώμη τους, να γνωρίσουν από κοντά του άλλους συμπατριώτες και ιδιαίτερα οι νεώτερες γενιές να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναλάβουν να περάσουν το σύλλογο στη επόμενη μέρα.

Βέβαια ζούμε, αναμφισβήτητα, τη δυσκολότερη περίοδο σε καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, και κάποιοι κλείνονται στο “καβούκι” τους, μένουν αδρανείς και παραμένουν στη πεπατημένη οδό θεατές, αρνούμενοι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο ή να κάνουν νέα ξεκινήματα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να προσαρμοστούμε στις περιστάσεις και κυρίως οι νεότερες γενιές των Βλαχερναίων πιστεύοντας στον εαυτόν τους και στην δύναμη του κοινού σκοπού, (όπως όταν βρίσκονται στο χωριό τα καλοκαίρια, όπου δραστηριοποιούνται, γνωρίζονται, και χαίρονται την καθημερινότητα) και να πιστέψουν ότι ως Βλαχερναίοι πολίτες οφείλουμε να δρούμε και να συμμετέχουμε στα κοινά. Διότι ενεργός πολίτης σημαίνει να προσπαθείς εσύ ο ίδιος να βελτιώσεις όσα μπορείς, και θεωρώ ότι η δυνατότητα μιας καλύτερης ή χειρότερης πορείας του συλλόγου εξαρτάται και από την ανάληψη των ατομικών μας ευθυνών.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η συλλογική προσπάθεια είναι το άθροισμα πολλών ατομικών. Πολλές φορές η προσπάθεια ενός ή λίγων ατόμων μπορεί να αφυπνίσει τους πολλούς, με θετικό αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως η συνολική προσπάθεια είναι αυτή που θα φέρει τα πιο σίγουρα αποτελέσματα.
Εμείς οι νεότεροι και ειδικά οι σημερινοί πενηντάρηδες-σαραντάρηδες φαίνεται ότι δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών. Δεν ωφελεί όμως να σταθούμε απλώς σε αυτή τη διαπίστωση. Αντιθέτως ας αναλάβουμε δράση. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας με βαθειά αυτογνωσία, ας επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε την αδιαφορία μας, αφήνοντας πίσω μας διαπαντός λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Ας αλλάξουμε και ας δώσουμε το παράδειγμα και στα παιδιά μας. Είναι πρωτίστως δικό μας χρέος να προσπαθήσουμε για το καλύτερο μέλλον του συλλόγου. Στο παρελθόν η κοινή προσπάθεια έχει κάνει θαύματα.

Τέλος παραθέτω μερικές όμορφες γωνιές του χωριού μας, για τις οποίες όλοι μας νιώθουμε περήφανοι, μια παρακαταθήκη που φρόντισαν να μας αφήσουν οι παλαιότερες γενιές και για τις οποίες εμείς θα πρέπει να παλέψουμε (μέσω των φορέων που εκπροσωπούμε ο καθένας από εμάς), τόσο για την συντήρηση τους όσο και για την καλύτερη προβολή τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καλό μήνα…

ΗΛΙΑΣ  ΣΩΤ. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια