Back to top
Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2015 στις 10:38μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
42ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια

Το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, θα πραγματοποιηθεί για 42η χρονιά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1973, με εμπνευστή τον αείμνηστο Λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη. Στόχος ήταν να τιμηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράλληλα να ενισχυθεί η διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

LAGKADIA

Ο διαγωνισμός, ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και αποτελεί μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας, μετρά πλέον 42 χρόνια και συνεχίζει την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού. Όπως αναφέρει και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου:

Ο Χρήστος Νικήτας- Στρατολάτης γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Γορτυνίας το 1916. Ήταν προσηλωμένος σ’ αυτήν τη γενέθλια γη, τη γη των Λαγκαδίων, κουβαλώντας βιώματα και αναμνήσεις που τροφοδότησαν την έμπνευση και έγιναν δημιουργία. Στο δημιουργικό έργο του Στρατολάτη ανήκει η ίδρυση και η θεμελίωση το 1973 του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στην Αγία Παρασκευή με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης, ένα σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή. Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους  ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν  το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό. Ο Στρατολάτης άνοιξε μονοπάτι και δρόμο με την ίδρυση του διαγωνισμού, το μαρτυρά και το προσωνύμιο που του αποδόθηκε, ηγήθηκε σ’ αυτήν την προσπάθεια προσφοράς στον πολιτισμό και παρέδωσε τη σκυτάλη στους δρομείς που τον διαδέχτηκαν.

πηγή: www.arcadiaportal.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια