Back to top
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2015 στις 9:05πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | dimmeg
Hμερίδα στο Λεβίδι με θέμα : «Συμβολαιακή Γεωργία»

Στις 12 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Λεβίδι και στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου ημερίδα με θέμα: «Συμβολαιακή Γεωργία». Το θέμα θα αναπτύξουν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό τομέα καλούμε τους αγρότες, να παραβρεθούν  στην ημερίδα προκειμένου να ενημερωθούν και να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των καλλιεργητικών τους δαπανών.

AGROTIKA XORAFI

«Συμβολαιακή Γεωργία»

Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστή στην διεθνή ορολογία και ως contract farming ή contractual agriculture. Προέκυψε ως απάντηση σε δύο μεγάλες προκλήσεις:

  • Πρώτον, την ανάγκη των παραγωγών να διασφαλίζουν ένα εγγυημένο εισόδημα.
  • Δεύτερον, την επιθυμία των αγροτικών βιομηχανιών να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας και ποσότητας.

Πρόκειται λοιπόν για μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων δεδομένης ποσότητας και ποιότητας από τον ένα συμβαλλόμενο (τους αγρότες) και η πώληση αυτών σε μια προκαθορισμένη τιμή στον έτερο συμβαλλόμενο. Συμβαλλόμενοι μπορεί να είναι μεμονωμένοι αγρότες ή αγροτικοί συνεταιρισμοί από την πλευρά της παραγωγής, και κρατικοί φορείς ή ιδιωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά.

Ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Για τον παραγωγό διασφαλίζεται:

Η απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων.

Η τιμή πώλησης τους.

Ο χρόνος πληρωμής.

Επιπρόσθετα, εξασφαλίζει πιστώσεις για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων και καυσίμων.

Ο αγρότης, λοιπόν, έχοντας εξασφαλίσει αυτές τις βασικές προϋποθέσεις,  μπορεί να προχωρήσει σε ένα σχετικά μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μια έννοια που ήταν άγνωστη μέχρι πρότινος σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα. Οφέλη υπάρχουν και για όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Τους αγοραστές των αγροτικών προϊόντων:

  • Εξασφαλίζουν  πρόσβαση σε προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας.
  • Έχουν την δυνατότητα ενός σωστότερου προγραμματισμού της παραγωγής τους.
  • Όταν στην σύμβαση παρεμβάλλεται και ένας ενδιάμεσος χρηματοδοτικός φορέας (Τράπεζα) αποκτούν δυνατότητα επιπρόσθετης ρευστότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την συμβολαιακή γεωργία πατώντας εδώ

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια