Back to top
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:18πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δήμου Τρίπολης για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 18:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δήμου Τρίπολης για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

TRIPOLH 2021

Η πορεία του θεσμού μέχρι σήμερα είναι θεαματική. Ο θεσμός έχει αποδειχθεί ως ο πλέον αναγνωρίσιμος και έγκυρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο χώρο του πολιτισμού και ο πλέον αποδεκτός από τους Ευρωπαίους πολίτες, σε σύγκριση ακόμη και με αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η υψηλή δημοφιλία του οδήγησε και άλλους συνασπισμούς κρατών να υιοθετήσουν τη δράση (Η.Π.Α., Αραβικά κράτη, Ρωσία κ.α.).

Ο θεσμός αποφέρει σημαντικά οφέλη στις πόλεις, που αναλαμβάνουν τη δράση, στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό τομέα και τον τομέα των αστικών/αρχιτεκτονικών υποδομών, οφέλη που παραμένουν στην πόλη και μετά τον θεσμό. Αρκεί η πόλη να διαθέτει μια στρατηγική αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων, που απορρέουν από το χρίσμα και να αποφασίσει, ότι ο πολιτισμός θα βρίσκεται πάντοτε ψηλά στην ιεραρχία των αναπτυξιακών της στόχων.

Οι πόλεις, που αναδέχονται το χρίσμα της Ε.Π.Π. κατά τα τελευταία χρόνια, είναι πόλεις μεσαίου ή και μικρού μεγέθους, διαθέτουν συνεκτικά προγράμματα εκδηλώσεων και αστικών παρεμβάσεων, έχουν αντίκτυπο στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης, κινητοποιούν τον ντόπιο πληθυσμό, επιδεικνύουν τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και εντάσσουν στο εγχείρημά τους την ευρύτερη περιφέρεια.

Η Τρίπολη θα διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το έτος 2021. Το έτος αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς θα εορτάζουμε τα 200 χρόνια απελευθέρωσής μας από τον τουρκικό ζυγό. Έχει όμως εξέχουσα βαρύτητα για την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα για την Τρίπολη, καθώς εκεί άρχισε ο Αγώνας, η πρώτη φάση του οποίου κρίθηκε σ’ αυτή την πόλη. Γι’ αυτό το 2021 θα πρέπει να οργανωθούν εκδηλώσεις, που όχι μόνο θα τιμούν το ένδοξο παρελθόν, αλλά κυρίως θα συμβάλουν στην αυτοσυνειδησία των κατοίκων της, των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων με την κατανόηση της αξίας των εννοιών της ελευθερίας, της ισονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια