Back to top
Σάββατο, 6 Αυγούστου, 2016 στις 3:20μμ | Κατηγορία: Οικονομία | argy
Προϋποθέσεις χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους 67αρηδες και άνω

Οι ανασφάλιστοι που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στον ΟΓΑ για τη χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύψους 360 ευρώ (σχετική εγκύκλιος 7/2016).

VLAXERNA oga

Για τη χορήγηση του επιδόματος

ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Ο δικαιούχος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη των 360 ευρώ (σε περίπτωση που λαμβάνει μικρότερο ποσό από 360 ευρώ, θα του καταβάλλεται η διαφορά και αν η διαφορά είναι μέχρι 20 ευρώ δεν θα καταβάλλεται το επίδομα).

Να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 χρόνια.

Να έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 8.640 ευρώ.

Η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να είναι κάτω από 90.000 ευρώ και το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης κινητής περιουσίας κάτω από 6.000 ευρώ.

Ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου γίνεται με βάση τα εισοδήματα της δήλωσης του φορολογικού έτους που προηγείται της αίτησης. Στο ατομικό και στο οικογενειακό εισόδημα συνυπολογίζονται τα ποσά που έχει εισπράξει ή που δικαιούται να εισπράξει ο ίδιος και ο/η σύζυγος από βοηθήματα, οικονομικές ενισχύσεις ή άλλες συντάξεις ή επιδόματα, εκτός των εξαιρέσεων που ρητά αναφέρονται στον νόμο. Συνυπολογίζεται επίσης κάθε άλλο εισόδημα και έσοδο που δεν έχει δηλωθεί, ακόμα και αν απαλλάσσεται από τον φόρο.

Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:
α. Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.
β. Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
γ. Το επίδομα ανεργίας.
δ. Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

Η αίτηση για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα γίνεται στον κατά τόπο ανταποκριτή του ΟΓΑ, στον οποίο θα προσκομίζονται και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.

Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ές, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητικής της ελευθερίας.
Εξαιρούνται επίσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.

Ο χρόνος έναρξης καταβολής της παροχής θα είναι η 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης-δήλωσης.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια