Back to top
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2017 στις 11:19μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ “ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ”
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, στην εισήγηση που έφερε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαδημητρίου σχετικά με την αναγκαιότητα να καταβληθούν οι Γερμανικές αποζημιώσεις.
Αποφασίστηκε μάλιστα ότι θα υπάρξει ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα αυτό καθώς και συγκέντρωση στοιχείων, καταγραφή και ό,τι άλλο χρειαστεί το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας.
Tο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει μια επιτροπή με επικεφαλής τον Σ. Παπαδημητρίου για την συλλογή των πληροφοριών και την οργάνωση της εκδήλωσης.
 
 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ:
Όπως γνωρίζουμε, εδώ και αρκετά χρόνια, εκκρεμεί το κλείσιμο, όχι μόνο μιας μαύρης σελίδας της ιστορίας της Ελλάδος, αλλά ενός ολόκληρου τόμου. Μία από τις άσχημες περιόδους της χώρας μας, ήταν και αυτή της επέλασης των Γερμανικών Κατοχικών Δυνάμεων. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στην συνδιάσκεψη του Παρισιού το 1946, αποφασίστηκε η καταβολή αποζημίωσης στην Ελλάδα, για τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τις Γερμανικές Δυνάμεις. Η αποζημίωση αυτή ανερχόταν στο ποσό των 7.100.000.000 δολαρίων Αμερικής, με αγοραστική αξία του 1938 και αφορούσε τις ολέθριες καταστροφές των υποδομών, των εργοστασίων, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, του Ισθμού της Κορίνθου, και άλλων δημοσίων υποδομών. Ενώ ουδείς ασχολήθηκε με ιδιωτικές απαιτήσεις.
Ανάλογα ποσά επιδικάστηκαν και για τις άλλες κατεχόμενες χώρες. Λόγω του ότι κάποια ποσά ήταν υπέρογκα (όπως και της χώρας μας), η Γερμανία δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα το 1953 στο Λονδίνο, σε μια διάσκεψη συμμάχων, αποφασίστηκε η αναστολή της καταβολής των αποζημιώσεων από την Γερμανία, μέχρι την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης και την επανένωση της Γερμανίας. Αυτή άργησε να έρθει. Πραγματοποιήθηκε το 1990 στη Μόσχα. Ένας από τους όρους όμως, προέβλεπε προθεσμία 5 ετών για την καταβολή των αποζημιώσεων. Άξιο λόγου και αναφοράς είναι το γεγονός ότι εκτός των ζημιών που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες για παράλληλες, πολλαπλές ζημιές, με οικονομικές προεκτάσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να δώσει στις κατέχουσες χώρες (Γερμανία και Ιταλία) το 1942 του ποσού των 45.000.000 χρυσών λιρών. Όπως επίσης η υποχρεωτική σίτιση των Κατοχικών Στρατευμάτων που βρίσκονταν στη χώρα μας της τάξεως των 810.000 στρατιωτών.
Από τότε μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και θερμά, τα ζητήματα αυτά. Ζητήματα, θέματα, που πρωτίστως αφορούν την Εθνική Υπερηφάνεια, την Αξιοπρέπεια, το Διεθνές Δίκαιο.
Σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, αφού αναγνωρίζει και σέβεται την Ιστορία ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ:
Την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν παρθεί από όλα τα Διεθνή Όργανα σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων. Την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων από την Κυβέρνηση με χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό για την επίτευξη του στόχου. Την ενεργοποίηση άλλων παρόμοιων προσπαθειών από Φορείς και Προσωπικότητες και την σύνθεσή τους σε ένα ενιαίο μέτωπο. Έχουμε χρέος απέναντι στους Προγόνους μας και την Ιστορία μας, να κινητοποιηθούμε όλοι για την Καταβολή των Γερμανικών Οφειλών. Γιατί πάνω από όλους και από όλα είναι ο σεβασμός της Ιστορίας και η αποκατάσταση της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας που αφορά την λεηλασία του τόπου από τις Κατοχικές Δυνάμεις της Γερμανίας.
 
Πηγή: www.drt915.gr
 
Σημείωση:
Να σημειώσουμε ότι η εισήγηση του θέματος, ήρθε σύμφωνα με την επιστολή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, προς το δήμο Τρίπολης την 13/01/2017.
Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια