Back to top
Τετάρτη, 1 Μαρτίου, 2017 στις 12:44μμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
“Το φτωχικό γεύμα της οικογένειας το 1945”: Το vlaxerna.gr αποκαλύπτει τα πρόσωπα της φωτογραφίας!!!

Στα πρόσωπα της φωτογραφίας του 1945 (Αρχείο United Nations) αναγνωρίστηκε με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, η οικογένεια του Δημητρίου Δρακόπουλου, του γνωστού μας Κυρ-Δημήτρη. Είναι αυτός που κάθεται στην καρέκλα (2ος από αριστερά). Γεννήθηκε το 1886, ήταν μορφωμένος (εξ ού και το πρόθεμα κυρ-) και γλωσσομαθείς και διευκόλυνε πολλούς χωριανούς ως διερμηνέας κυρίως στην κατοχή.

Δίπλα του (1η από αριστερά) η γυναίκα του Παναγιώτα το γένος Αριστ. Ρούνη. Φοράει μαύρα γιατί είχε χάσει το πρώτο παιδί της, τον Κώστα, που σκοτώθηκε στις 31-12-1940 στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο. Ακολουθούν τα παιδιά τους: 3ος ο  Ανδρέας (γεν.1926), 4η η Ιωάννα (1928) πήγε στις ΗΠΑ, 5ος ο Γιάννης (1931) Δάσκαλος, 6ος ο Παναγιώτης (1920) σύζυγος της κυρα-Σωτηρίας, που αναγνώρισε τα πρόσωπα της φωτογραφίας και μας έδωσε και τις σχετικές πληροφορίες. Τελευταία (δεξιά) η Αναστασία (1937) πήγε στις ΗΠΑ.

Από τη φωτογραφία λείπει η μεγαλύτερη θυγατέρα, η Ελένη, που “την είχαν δώσει υπηρέτρια” μάλλον στην Τρίπολη. Από τους ανωτέρω δεν ζει πλέον κανένας. Το σπίτι τους (όπου έχει παρθεί η φωτογραφία) υπάρχει συντηρημένο μέχρι σήμερα χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, βρίσκεται στη Βλαχέρνα στη θέση Χάνι επί του εθνικού δρόμου. Κάηκε στις 19-7-1944 στο ολοκαύτωμα του χωριού και επισκευάστηκε σχετικά νωρίς. Οι τοίχοι ασβεστώθηκαν για να καλύψουν τις μουτζούρες του εμπρησμού. Εκτιμάται ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί από άτομο της αποστολής του ΟΗΕ, και διερευνάται η ύπαρξη και άλλων της ίδιας εποχής.

***Την έρευνα εκ μέρους του vlaxerna.gr έκανε ο συνεργάτης μας, Γιώργος Ι. Καρούντζος (γραμματέας).

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια