Back to top
Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2017 στις 5:54μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS
Συνέχιση της Πρωτοβουλίας Καταγραφής Παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών της Βλαχέρνας

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης του προσπάθειας για την καταγραφή και διάσωση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα των παραδοσιακών τραγουδιών όπως αυτά τραγουδιόνταν στη Βλαχέρνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και σε δεύτερο κύκλο.  Στον κύκλο αυτό σχεδιάζεται η ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση 40 περίπου επί πλέον τραγουδιών, επιλεγμένων κατόπιν έρευνας από τον πλούτο των παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας.  Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος προτίθεται να διευρύνει τη χορωδία του, αφενός μεν, εντάσσοντας νέα μέλη στην υπάρχουσα ομάδα του χωριού, αφετέρου δε, συγκροτώντας μία νέα ομάδα στην Αθήνα.  Οι δύο ομάδες θα επεξεργαστούν το ίδιο πρόγραμμα, με χωριστές αλλά και κατά διαστήματα ενοποιημένες πρόβες, ενώ η τελική παρουσίαση των τραγουδιών θα γίνει ενοποιημένα.  Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο στο συγκεκριμένο κύκλο τραγουδιών να χρησιμοποιηθούν και παραδοσιακά μουσικά όργανα, κάτι που θα εμπλουτίσει σημαντικά το οπτικο-ακουστικό υλικό που θα καταγραφεί και θα αναβαθμίσει εξαιρετικά το τελικό αποτέλεσμα.  Ο συντονισμός και η καθοδήγηση του όλου εγχειρήματος έχει ανατεθεί και αυτή τη φορά στο συμπατριώτη μας διδάσκαλο και δημοσιογράφο κ. Αθανάσιο Γ. Κουτσούγερα, ο οποίος αποδέχθηκε ευχαρίστως σχετικό αίτημα του Συλλόγου.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη μέρους της δαπάνης της καταγραφής και βιντεοσκόπησης των εν λόγω τραγουδιών, ο Σύλλογος έχει αιτηθεί και την οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.  Το συγκεκριμένο αίτημα, κατόπιν μάλιστα επανειλημμένων προσωπικών παρουσιάσεων και παρεμβάσεων του κ. Αθανασίου Κουτσούγερα προς τους αρμοδίους της Περιφερείας Πελοποννήσου και δη προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, με τις οποίες επεξηγήθηκε εμπεριστατωμένα το σκεπτικό του εγχειρήματος και αναλύθηκαν εκτενώς οι διαστάσεις του όσον αφορά στο σκεπτικό της δημιουργίας πολιτισμού με αυτό, έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει τελικώς αποδεκτό.  Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην ομάδα μας να δημιουργήσει ένα απαράμιλλης ποιότητας τελικό αποτέλεσμα για το οποίο θα είναι υπερήφανοι όλοι οι συμβάλλοντες συμπατριώτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.  Το αποτέλεσμα αυτό δε, όπως και το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου της καταγραφής, θα είναι διαθέσιμο στους πάντες και θα αποτελέσει μια μοναδικής αξίας παρακαταθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

 

Ευελπιστούμε δε ότι, όπως και κατά τον πρώτο κύκλο καταγραφής, θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από τους συμπατριώτες μας για την ενεργό συμμετοχή τους στην εν λόγω προσπάθεια και για την πλαισίωση της Χορωδίας έτσι ώστε να υπάρξει, τελικώς, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Όσοι συμπατριώτες και φίλοι της Βλαχέρνας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εν λόγω προσπάθεια παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Σωτ. Τσαρουχά (6983-521-983) ή με τον υπεύθυνο της προσπάθειας κ. Αθανάσιο Κουτσούγερα για να ενημερωθούν λεπτομερέστερα και κανονίσουν τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τους.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σχόλια
  1. Αθανάσιος Κουτσούγερας
    10 Αυγούστου, 2017

    Με απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοπονήσου, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Γιαννακούρα ,έχει ήδη από το Μάη, για το 2017,επιχορηγηθεί η Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων,για το δεύτερο κύκλο της βιντεοσκόπησης και ηχογράφησης παραδοσιακών τραγουδιών, με το σκεπτικό τη παραγωγής πολιτισμού ,με το ποσό των 1950 Ευρώ.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια