Back to top
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2020 στις 1:23μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
Διαδραστικό σεμινάριο στην Τρίπολη με θέμα: «Αρωματοποιοί, Βοτανολόγοι και Χορταρούδες της αρκαδικής γης»!

Ο κύκλος διαδραστικών σεμιναρίων με θέμα τον Υλικό Πολιτισμό της Αρκαδίας συνεχίζεται την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο καφέ Señor στην Τρίπολη (Δημητρίου Νεομάρτυρος 7) στις 6:00μ.μ., με θέμα «Αρωματοποιοί, Βοτανολόγοι και Χορταρούδες της αρκαδικής γης».

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και ανοικτό σε όλους. Φέρνουμε μαζί μας ένα αντικείμενο, εργαλείο, φωτογραφία, εικόνα, που σχετίζεται με το θέμα και μιλάμε για τη σχέση μας ή για το βίωμά μας με αυτό. Έτσι συνδέουμε τα υλικά αγαθά με ποικίλες πτυχές της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και τα χόρτα της Αρκαδίας, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος. Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, οι αρκαδικοί λειμώνες, είναι ένα σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Πιέρρο Δημάκο, Προϊστάμενο της Γεωργικής Σχολής Βυτίνας, πρόκειται να ξεκινήσουν ενέργειες για την ανάδειξη και τη διάσωση των ορεινών αρχέγονων ποικιλιών φυτών και βοτάνων όπως π.χ. η μοναδική ποικιλία στον κόσμο το τσάι «Σιδερίτης» στο Μαίναλο. Έχει ήδη αρχίσει η αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελληνικών αρωματικών, βιολογικών, φαρμακευτικών φυτών. Τα φυτά αυτά χρησιμοποιούνται στην φαρμακοβιομηχανία, στην αρωματοποιία, στις εταιρίες καλλυντικών και ειδών διατροφής, όπως και στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική. Στα αρωματικά φυτά και βότανα της Αρκαδίας συγκαταλέγονται το βαλσαμόλαδο, η λεβάντα, ο κέδρος, το τσάι του βουνού, η βαλεριάνα, το φασκόμηλο, η μέντα, το θρούμπι, η λουΐζα, το φλισκούνι, το κυνόροδο, το θυμάρι, η ρίγανη, η ματζουράνα, το μελισσόχορτο. Η Αρκαδία διαθέτει και μια απίστευτη ποικιλία από χόρτα/λάχανα: ραδίκια, αγριοράδικα, ζωχούς, καυκαλήθρες, σταμναγκάθια, σκατζίκια, σινάπια. Στις αρκαδικές ακτές αφθονεί η κάπαρη και το κρίταμο. Η σχέση των ανθρώπων με τα φυτά είναι συνυφασμένη με την επιβίωσή τους.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με οπτικοακουστικά μέσα. Η οργάνωση των σεμιναρίων είναι συλλογική υπόθεση. Διοργανωτές είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, που αποφασίζουν για την επόμενη θεματική, την παρουσίαση και τις δράσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα σεμινάρια χρειαστείτε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ζιζή Σαλίμπα (6972 023 223), Εύα Γαλανιάδη (6947 940 155).

πηγή: www.arcadiaportal.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια