Back to top
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020 στις 5:10μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΕΒΙΔΙ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ 1821!

Στην χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Λεβίδι, που οργάνωσε ο δήμος Τρίπολης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη επέτειο των διακοσάχρονων από την εθνεγερσία του 1821, η Βλαχέρνα έδωσε το παρόν, μέσω του Προέδρου της τοπικής κοινότητας, εκπροσώπων των Συλλόγων (Βλαχερναίων Τρίπολης, Εκκλησιαστικής επιτροπής, κλπ) και πολιτών του χωριού.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ Κώστας Τζιουμής, ο υπεύθυνος για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό «Τρίπολη 2021» κ. Γιώργος Πραχαλιάς, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των χωριών της δημοτικής ενότητας Λεβιδίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και ενώσεων των χωριών, καθώς και πολίτες. 

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων με επιστολή του, προς τον δήμο Τρίπολης, αναφέρει την ιδιαίτερη σημασία της Βλαχέρνας στην συμμετοχή της, στην επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία του 1821. Δημοσιεύουμε την επιστολή του Συλλόγου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ

Βλαχέρνα, τηλ.6983-521983, 6977-034-333

Προς:

Δήμο Τρίπολης

Υπόψη: κ. Κων/νου Τζιούμη, Δημάρχου

Λαγοπάτη & Αταλάντης

Τρίπολη, Τ.Κ. 22100, ΑΡΚΑΔΙΑ

Τηλ.: 2713 600402, 2713 600403

E-mail: dimos@tripolis.gr
            

Βλαχέρνα, 21 Ιανουαρίου 2020

Θέμα: Συμμετοχή στη διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Τρίπολη 2021»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της δημόσιας πρόσκλησης που απευθύνατε προς τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου και τους εκπροσώπους των συλλογών της ενότητας αυτής για συμμετοχή στη διαβούλευση για την ανάπτυξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Τρίπολη 2021», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά μεγάλης μας χαράς θα επιθυμούσαμε να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια αυτή και να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην ευόδωσή της.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, στην 70-χρονη πορεία του, έχει θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και έχει προβεί σε αναρίθμητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξή της.  Ενδεικτικά παραδείγματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Τρίπολη 2020» είναι η ανάδειξη της Ι.Μ. Παναγίας της Ελεούσας στη Βλαχέρνα ως ιστορικού μνημείου του τόπου μας, η ανέγερση μνημείου στη θέση του τάφου του ήρωα της Επανάστασης του 1821 στρατηγού Αλεξίου Νικολάου του Λεβιδιώτη (ή «καπετάν Αλέξη»), η οργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων με ιστορικό και παραδοσιακό περιεχόμενο και η διενέργεια παρεμβάσεων σε θέματα προστασίας και προβολής της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Η Βλαχέρνα έχει να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο, αν και όχι ευρέως γνωστό, ρόλο στα γεγονότα και στις καταστάσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Τρίπολη 2021».  Το «κάστρο Μπεζενίκος» και η Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας ήταν προπύργια της αντίστασης κατά του κατακτητή από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως και την απελευθέρωση της Ελλάδος.  Και το χωριό, γενικά, έχει να επιδείξει σωρεία περιστατικών που αντικατοπτρίζουν τη στάση των προγόνων μας έναντι των κατακτητών.  Όλα αυτά, ιστορικά περιστατικά ή και ανέκδοτες ιστορίες, έχουν συγκεντρωθεί με μέριμνα συμπατριωτών μας αλλά και του Συλλόγου, και έχουν καταγραφεί.  Αποτελούν δε, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και την ανθρωπότητα γενικότερα.

Ο Σύλλογός μας, γνωρίζοντας την έλευση της επετείου των 200 χρόνων από την εξέγερση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, σχεδίαζε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να αναδείξει με εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας,  Η ανάληψη από πλευράς του Δήμου Τρίπολης της πρωτοβουλίας «Τρίπολη 2021» έρχεται να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή και να της δώσει ένα ουσιαστικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Οι δράσεις που ο Σύλλογος μας προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 εμπίπτουν σε τρεις (3) κύριες κατηγορίες.

  • Διοργάνωση επιτόπιων επισκέψεων και τελετών στα ιστορικά μνημεία της περιοχής (π.χ. Κάστρο Μπεζενίκο, Ι.Μ. Παναγίας της Ελεούσας, τάφος του «καπετάν Αλέξη», «Αράπισσας το ρέμα», κλπ.)
  • Διοργάνωση τελετών και εκδηλώσεων ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων του 1821 (απόδοση ιστορικών τραγουδιών από τη Χορωδία του Συλλόγου σε παραδοσιακές συναυλίες, επίδειξη παραδοσιακών χορών, έκθεση ιστορικών κειμηλίων και υλικών κλπ)
  • Δημιουργία επετειακού υλικού σε ψηφιακή ή αναλογική μορφή με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για την συμβολή της Βλαχέρνας στην επανάσταση του 1821

Οι δράσεις των δύο πρώτων κατηγοριών εμπίπτουν αρμονικά στον πρώτο άξονα του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Τρίπολη 2021», τουλάχιστον όπως των αντιλαμβανόμαστε εμείς.  Οι δράσεις της τρίτης κατηγορίας προσιδιάζουν καλύτερα στο αντικείμενο του δεύτερου ή και του τρίτου άξονα.  Περισσότερη ανάλυση και περιγραφή των δράσεων μπορεί να γίνει σε πιο εύθετο  χρόνο, εφόσον κριθεί σκόπιμο από τους αρμοδίους του Δήμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των εκτελεστικών μελών μας αλλά και του μικρού χρόνου μέχρι της ημερομηνίας διεξαγωγής της σύσκεψης των ενδιαφερομένων στο Λεβίδι, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στη σύσκεψη της Τρίτης, 21 Ιανουαρίου 2020.  Είμαστε όμως στη διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση και συνεργασία, είτε διαπροσωπικά είτε τηλεφωνικά, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή.

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Ευχόμαστε επιτυχία στην όλη προσπάθεια.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Σωτ. Τσαρουχάς

Ο Γενικός Γραμματέας

Κων/νος Ευαγ. Τσέκος

 Κοινοποίηση:

  • κ. Δημήτριο Κολλίντζα, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας
  • κ. Γεώργιο Πραχαλιά, Υπεύθυνο για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό «Τρίπολη 2021»

Τέλος ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βλαχέρνας, θα προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με φορείς του χωριού και με πολίτες, για να συζητηθούν θέματα και σκέψεις σχετικά με την επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία του 1821. Η Βλαχέρνα έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο ιστορικό ενδιαφέρον σχετικά με την εθνεγερσία του 1821!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια