Back to top
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020 στις 10:01μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι, κλπ) και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων, επιτρέπονται. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι καταρχήν το έγγραφο μετακίνησης τύπου Α, όπως επίσης και το Ε9 που φαίνεται η ιδιοκτησία του πολίτη που μετακινείται. Αυτό συμβαίνει και όταν η μετακίνηση είναι εντός νομού και όταν είναι εκτός νομού. Για τους επαγγελματίες αγρότες μπορούν να έχουν μαζί τους και την δήλωση ΟΣΔΕ ή μελισσοκομικό βιβλιάριο, κλπ. Στις μετακινήσεις εκτός νομού, χρειάζεται οι πολίτες κατά την επιστροφή τους στον νομό που κατοικούν, να έχουν το Ε1 ή την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ειδικής χρήσης από το Taxis.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως επίσης όλοι οι πολίτες που μετακινούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.  Αυτά ισχύουν και για τι εσωτερικές μεταφορές στα χωριά, που επιτρέπονται, όπως π.χ. μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη σε ιατρό, σε φαρμακείο, σε καταστήματα αγοράς προϊόντων πρώτης ανάγκης (Μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, κλπ), σε τελετές, σωματική άσκηση κοντά στο τόπο κατοικίας, κλπ. Επομένως ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, το έντυπο μετακίνησης τύπου Α ή SMS στο 13033, την αστυνομική μας ταυτότητα ή διαβατήριο και την μάσκα μας (αν πρόκειται για την μετάβαση στην εργασία μας, χρειάζεται το έντυπο μετακίνησης εργαζόμενου ή χαρτί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).

Να τονίσουμε ότι απαγορεύεται το κυνήγι, παρόλο τα έγγραφα αιτήματα πολλών κυνηγετικών συλλόγων, που ζητούσαν να επιτραπεί. Ομόφωνα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων απέρριψε το αίτημα αυτό και το υπουργείο προστασίας του πολίτη θεώρησε ότι θα είναι λάθος μήνυμα να επιτραπεί αυτή η εξαίρεση, και για τη κοινωνία και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τόνισε μάλιστα, ότι όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα το επιτρέψουν.

Τα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας είναι 300 ευρώ, ενώ το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για αυτούς που μετακινούνται άσκοπα ή χωρίς έγγραφο μετακίνησης ή SMS στο 13033 ή χωρίς αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο (αναλυτικά τα πρόστιμα για πολίτες και επιχειρήσεις στο ΦΕΚ 4709/2020).

Στα πλαίσια της μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, ακούγοντας τους ειδικούς, ώστε να “βγούμε” αλώβητοι από αυτήν την παγκόσμια περιπέτεια της ανθρωπότητας.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια