Back to top
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020 στις 10:57πμ | Κατηγορία: Υγεία | THANOS
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ SARS COV-2 KAI ΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19

Από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού έως σήμερα έχουν προσβληθεί περίπου 75 εκατομμύρια άτομα με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους και αυτά έχοντας εφαρμόσει σχεδόν σε ολόκληρο το πλανήτη πολύ αυστηρά μέτρα διακοπής της μετάδοσης του ιού. Αυτό μας οδηγεί σε δύο συμπεράσματα, πρώτον στην επίσπευση εύρεσης φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και σε επίπεδο πρόληψης και δεύτερον στη στήριξη των συστημάτων υγείας ώστε να μπορούν να διαχειριστούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά έχουν ανάγκη νοσηλείας αλλά και να μην απορυθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας προς μη-covid ασθενείς.

Η ουσιαστική λύση στη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δοθεί λοιπόν μέσω ανάπτυξης ανοσίας στο γενικό πληθυσμό και τη διαδικασία  αυτή έχει επωμισθεί η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, για να αντιληφθεί κανείς όμως την διαδικασία αυτή πρέπει να εισέλθει στο κόσμο των εμβολίων έναν θαυμαστό αλλά και περίπλοκο κόσμο που μόνο όσοι τον έχουν  μελετήσει κατανοούν. Μέχρι σήμερα λοιπόν στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκονται πάνω από 200 πειραματικά εμβόλια  αρκετά από αυτά να έχουν μπει σε κλινικές δοκιμές. Η χρησιμότητα των εμβολίων είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας, ενδεικτικά εκτιμάται ότι από το 2011 έως το 2020 έχουν σωθεί πάνω από 23 εκατομμύρια ανθρώπων χάρη στα εμβόλια, ενώ πάρα πολλές απειλητικές λοιμώδης νόσοι  αποτελούν παρελθόν γιατί έχουν σχεδόν εξαλείφει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της πολιομυελίτιδας η όποια μέχρι το 1955 είχε αφήσει πολλούς ανάπηρους λόγω νευρικών παραλύσεων και προκαλούσε φρικτούς θανάτους από ασφυξία. Τότε λοιπόν ο Jonas Salk κατάφερε  να απομονώσει τον ιό της πολιομυελίτιδας, να τον αδρανοποιήσει  και να τον εγχύσει στον άνθρωπο επάγοντας του ανοσία  και σώζοντας χιλιάδες ζωές. Αυτό αποτελούσε και το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδα μέχρι το 1960 όταν ο Albertsabin κατάφερε να παρασκευάσει το από του στόματος εμβόλιο εξαλείφοντας ουσιαστικά τη νόσο. Ετησίως σήμερα χάρη αυτών  των δυο εμβολίων τα περιστατικά πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά σπάνια.

 

 

Σχόλια
  1. Γιώργος Καρούντζος
    16 Δεκεμβρίου, 2020

    Μπράβο Νίκο. Μας έγραψες ένα πολύ ωραίο άρθρο, κατανοητό, κατατοπιστικό, ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια!
    Είναι νομίζω η πρώτη δημόσια εμφάνισή σου και σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον σου θα είναι λαμπρό!

  2. Ν.Δ.Κ.
    16 Δεκεμβρίου, 2020

    Πολύ κατατοπιστικός ο γιατρός. Από την αρχή της πανδημίας αρθρογραφεί στο vlaxerna.gr και τον ευχαριστούμε.
    www.vlaxerna.gr/?p=42904

  3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
    17 Δεκεμβρίου, 2020

    Νίκο, σου εύχομαι δημόσια να είσαι πάντα υγιής, μελετηρός και εργατικός στην επιστήμη που διάλεξες να υπηρετήσεις !! Είπαμε το “δεν το επιτρέπει η θέση σου ” δεν μας ταιριάζει. Πολλά συγχαρητήρια για την ενημέρωση που για δεύτερη φορά μας κάνεις μέσω της ιστοσελίδας του χωριού μας.
    Καλή σταδιοδρομία!!!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια