Back to top
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021 στις 6:45μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Μνημόσυνο για τους απαγχονισθέντες της οδού “Ταξιαρχών” στη Τρίπολη.

Η καθιερωμένη επέτειος στη μνήμη των απαγχονισθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τιμήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 την Τρίπολη. Εβδομήντα επτά (77) χρόνια συμπληρώθηκαν από το 1944, όταν δέκα Έλληνες πατριώτες απαγχονίστηκαν από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στην οδό «Ταξιαρχών» στην Τρίπολη.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε το πρωί στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ομιλία από τον φιλόλογο κ. Ηλία Χαλκιά, ενώ στη συνέχεια στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (πρώην Ανεξαρτησίας) εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής:
∆εληγιάννης Στέφανος
Εξαρχέας Αντώνης
Ζυγούρης Γιώργος
Μαυροειδής Φώτης
Μαρούς Κώστας
Πανούσης Γιάννης
Σούμπλης Θανάσης
Σταυρόπουλος Νικόλαος
Τσεμπέρης Κώστας
Φωκάς Μάριος

Παρόν στο μνημόσυνο. όπως πάντα, η Πηνελόπη Πανούση-Παπαχρόνη που μίλησε για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και έκανε αναφορά στον αδερφό της. που ήταν ανάμεσα στους Πατριώτες … «ήταν Αντιστασιακός και κάποιος τον πρόδωσε στους Γερμανούς. Τον μαρτύρησαν οι δωσίλογοι των Γερμανών. Πέρασε πολλά μαρτύρια μέσα στη φυλακή και μετά τους κρέμασαν στην οδό Ταξιαρχών, Θλίψη μεγάλη, πόνος, καημός. Δεν ξεχνάμε. Ο πατέρας μου ήρθε στην Τρίπολη και το ξεκρέμασε μόνος του με το άλογο και την αδερφή μου. Τον έφεραν με τα πόδια ως τη Βλαχέρνα. Ήταν διορισμένος δάσκαλος, ήταν πολύ καλό παιδί, αλλά έκανε Αντίσταση για την Ελευθερία».

πηγή: www.kalimera-arkadia.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια