Back to top
Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021 στις 11:12πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | CLOLONIS
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την αποβίωση του μέλους του και τέως Προέδρου του, Δημητρίου Παν. Λολώνη.

Ο εκλιπών υπήρξε ενεργό μέλος του Συλλόγου για πάνω από πενήντα (50) συναπτά έτη και διετέλεσε επί σειρά ετών σε διάφορες καίριες διοικητικές θέσεις του Συλλόγου, όπως είναι αυτές του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Πρωτοστάτησε σε μια σειρά από εμβληματικά έργα του Συλλόγου, όπως ήταν η τσιμεντόστρωση κοινοτικών δρόμων της Βλαχέρνας, η έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα των Βλαχερναίων», ο χαρακτηρισμός της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Ελεούσας ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου και η κατασκευή του μνημείου του Στρατηγού Αλεξίου Νικολάου (ή «καπετάν Αλέξη» του Λεβιδιώτη).

Πέραν τούτων, δραστηριοποιήθηκε ενεργά και στην καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού και λαογραφικού πλούτου της Βλαχέρνας, έχοντας συντάξει και εκδώσει τέσσερα (4) τουλάχιστον βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό. Μάλιστα, το ένα από αυτά, «η Βλαχέρνα», τιμήθηκε με τον Α’ Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 1991 και έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Υπήρξε οραματιστής για την ίδρυση του «λαογραφικού μουσείου» στη Βλαχέρνα και πρωτοστάτησε σε μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που είχαν πολιτιστικό αντικείμενο.

Το ενδιαφέρον του, για τα γράμματα και τον πολιτισμό δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της πατρίδας μας, αλλά ήταν πολύ ευρύτερο. Διακρίθηκε στον επαγγελματικό του τομέα καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της δημοτικής εκπαίδευσης και υπηρέτησε σε διάφορες περίοπτες θέσεις είτε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα λαϊκής επιμόρφωσης, είτε ως κριτής διδακτικών βιβλίων είτε, τέλος, ως μελετητής διαφόρων συστημάτων εκπαίδευσης χωρών του εξωτερικού. Ήταν ο πρωτεργάτης της εισαγωγής έννοιας του «έργου» (project) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα της δημοτικής εκπαίδευσης, κάτι που αποτελεί ακόμα και σήμερα βασικό πυλώνα τρόπου σκέψης και εκπαίδευσης των νέων μαθητών.

Η προσφορά του έτυχε ευρείας αναγνώρισης από την Πολιτεία και βραβεύτηκε, πέραν της εργασίας του για την ιστορία και τη λαογραφία της Βλαχέρνας, με ένα επιπλέον βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή λαογραφικού υλικού της περιφέρειας Καλαβρύτων και με το αργυρό μετάλλιο «μετ’ ευφήμου μνείας» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη συμβολή του στην εθελοντική αιμοδοσία.

Το κενό που μας αφήνει ο εκλιπών είναι δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη του βαριά.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Με τιμή,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια