Back to top
Τρίτη, 4 Μαΐου, 2021 στις 12:17πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ “ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ” ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Το καθιερωμένο έθιμο της “κουλούρας του Αη-Γιώργη”, πραγματοποιήθηκε και φέτος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Στο ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη στο κάμπο της Βλαχέρνας, το έθιμο αυτό, προέρχεται προ αιώνων και διατηρείται κάθε χρόνο!
Η κουλούρα είναι γλυκό αρτοσκεύασμα, που οι πιστοί πηγαίνουν ως τάμα στο ξωκκλήσι και αφού το διαβάσει ο παπάς, προορίζεται για τον τυχερό με διάφορους τρόπους.
 
 
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι ο αγώνας δρόμου που γίνεται σε πέριξ δρόμο της εκκλησίας.  Αγώνας δρόμου για μικρούς και μεγάλους, χωρισμένοι ηλικιακά, άντρες και γυναίκες!
 
 
Οι αγωνιζόμενοι παίρνουν θέση και μετά το “πάμε” του κριτή εκκίνησης, τρέχουν αρκετά μέτρα και αυτός που θα πάρει την κουλούρα από το χέρι του ανθρώπου που περιμένει στο τέλος της διαδρομής, είναι ο νικητής! Ο νικητής που κερδίζει την κουλούρα, πρέπει την επόμενη χρονιά να ανταποδώσει προς τον Άγιο, την κουλούρα. 
 
 
 
Ένας άλλος τρόπος είναι η λοταρία της κουλούρας. Η κουλούρα μπαίνει σε λοταρία και οι εισπράξεις αποδίδονται στο ξωκκλήσι που γιορτάζει. Τα τελευταία χρόνια η κλήρωση γίνεται με λαχνούς στο τέλος της Θείας λειτουργίας και ο τυχερός είναι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προσκυνητές.
 
 
Παλαιότερα η κουλούρα έμπαινε σε λοταρία και ομάδες μαθητών γύριζαν με χειρόγραφη κατάσταση, σε όλο το χωριό, και σημείωναν το όνομα του καθενός κατοίκου και την ποσότητα των κλήρων που έπαιρνε, με αύξοντα αριθμό. Μετά το μεσημέρι η εκκλησιαστική επιτροπή, πραγματοποιούσε την κλήρωση και ο τυχερός ελάμβανε την κουλούρα. Τα τάματα βέβαια ήταν και είναι πολλά και οι κουλούρες αρκετές! 
 
 
Οι νικητές ή τυχεροί λαμβάνουν τις ευχές των υπολοίπων: «Και του χρόνου», «Υγεία», «Βοήθειά σας», ενώ αρκετές φορές κόβουν την κουλούρα σε κομμάτια και την προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκόμενους προσκυνητές.
 
 
 
Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια