Back to top
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, 2021 στις 9:19πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
ΠΩΛΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ “ΤΟΕΒ”

Σε περίπτωση μεταβίβασης αγροτεμαχίων εντός λειτουργούντος Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, χρειάζεται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 2538/1997, βεβαίωση του ΤΟΕΒ,  από την οποία προκύπτει ότι για το μεταβιβαζόμενο αγροτεμάχιο δεν υπάρχει καμία οφειλή από αρδευτικά τέλη και εισφορές. Χωρίς αυτή την βεβαίωση, ο συμβολαιογράφος δεν μπορεί να προχωρήσει στην σύνταξη συμβολαίου μεταβίβασης.

Για τον αναδασμό Έλους Κανδήλας, τα τέλη είναι 1 ευρώ το στρέμμα ανά έτος (από το έτος 2014 έως το έτος 2019) και 2 ευρώ το στρέμμα ανά έτος (από το έτος 2020 και μετά), συν 5 ευρώ εφάπαξ αρχική εγγραφή. Αυτό ισχύει για όλα τα αγροτεμάχια ανεξάρτητα της έκτασής των (είτε είναι 1 στρέμμα, είτε είναι 20 στρέμματα, κλπ.). 

Παραδείγματα:

Αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων, που πρόκειται να μεταβιβαστεί και ο ιδιοκτήτης του, δεν έχει πληρώσει τον ΤΟΕΒ ποτέ, τότε πρέπει να πληρώσει από το έτος 2014 έως σήμερα, ήτοι: 1 ευρώ Χ 2 στρέμματα Χ 6 έτη = 12 ευρώ + 2 ευρώ Χ 2 στρέμματα Χ 2 έτη = 8 ευρώ, συν 5 ευρώ αρχική εγγραφή, σύνολο 25 ευρώ.

Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων, που πρόκειται να μεταβιβαστεί και ο ιδιοκτήτης του, δεν έχει πληρώσει τον ΤΟΕΒ ποτέ, τότε πρέπει να πληρώσει από το έτος 2014 έως σήμερα, ήτοι: 1 ευρώ Χ 10 στρέμματα Χ 6 έτη = 60 ευρώ + 2 ευρώ Χ 10 στρέμματα Χ 2 έτη = 40 ευρώ, συν 5 ευρώ αρχική εγγραφή, σύνολο 105 ευρώ.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, τα τέλη και οι εισφορές επιμερίζονται στους ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων εντός αναδασμού, οφείλουν να πληρώνουν τα τέλη και τις εισφορές προς τον ΤΟΕΒ (ανεξάρτητα μεταβίβασης ή όχι). Το ΤΟΕΒ σε περίπτωση μη πληρωμής των τελών από τους ιδιοκτήτες, βάση της κείμενης νομοθεσίας, αποστέλλει στην αρμόδια εφορία (Δ.Ο.Υ.) τις οφειλές και αναλαμβάνει η εφορία να εισπράξει τα ποσά.

Άλλωστε οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, κλπ) που κάνουν ετήσια δήλωση ΟΣΔΕ, για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να πάρουν εν συνεχεία τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης. οφείλουν να προσκομίσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βεβαίωση περί μη οφειλής στον ΤΟΕΒ (άρα πρέπει να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προς τον ΤΟΕΒ).

Ο ΤΟΕΒ του ‘Ελους Κανδήλας, που αφορά την περιοχή μας, δέχεται την εξόφληση των οφειλών των ιδιοκτητών των αγροτεμαχίων, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οργανισμού. Οι ιδιοκτήτες που καταθέτουν τις οφειλές τους, στον τραπεζικό λογαριασμό του ΤΟΕΒ, πρέπει να αναγράφουν στο καταθετήριο το όνομά τους και κυρίως τον αριθμό του τεμαχίου του αγροτεμαχίου, όπως αυτό αναφέρεται στο συμβόλαιο-τίτλο του Υπουργείου Γεωργίας.

Το έγγραφο αυτό (ΤΙΤΛΟΣ ΚΤΗΣΗΣ) του Υπουργείου Γεωργίας, εκδόθηκε το 2009 και πρέπει να το έχουν ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες, των αγροτεμαχίων που βρίσκονται εντός αναδασμού. Αν δεν το έχουν, θα πρέπει να το πάρουν από το ΚΕΠ Λεβιδίου (κτίριο πρώην δημαρχείου Λεβιδίου) και να το μεταγράψουν στο ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ Ορχομενού (Σημειώνουμε πως το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ Ορχομενού που βρίσκονταν στο Λεβίδι έκλεισε και μεταφέρθηκε στην Τρίπολη). 

Τηλέφωνο ΤΟΕΒ: 27960 29063

e-mail: toebkandilas@yahoo.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια