Back to top
Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021 στις 11:07μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
Εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, στην Π.Ε. Αρκαδίας!
Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Π.Ε. Αρκαδίας, από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:
 
Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Π.Ε. Αρκαδίας σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
1. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
2. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι: υψηλός πυρετός ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι σιαλόρροια βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια δυσκολία στήριξης του ζώου.
3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
4. Η κτηνιατρική υπηρεσία, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.
5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν αμέσως προληπτικά μέτρα τα οποία είναι: εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή) ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα μία φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες) εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους.
6. Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.
Περισσότερες πληροφορίες στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια