Back to top
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, 2021 στις 6:20μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων θα αναβιώσει το έθιμο της γουρνοσφαγής στην “ΦΑΡΜΑ Ο ΜΠΙΛΙΑΣ” στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!!

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων θα αναβιώσει το έθιμο της γουρνοσφαγής στην “ΦΑΡΜΑ Ο ΜΠΙΛΙΑΣ” στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!

Τι γινόταν τα παλαιότερα χρόνια στο χωριό μας:

Σε παλιότερες εποχές το κρέας ήταν κάτι σαν είδος πολυτελείας. Τότε, έτρωγαν κρέας μόνο τις Απόκριες, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Το γουρούνι το είχαν σε κάθε σπίτι. Φρόντιζαν από πολύ νωρίς να το αγοράσουν και το τάιζαν μέχρι τα Χριστούγεννα, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο παχύ. 

Το εξέτρεφε κάθε οικογένεια στην αυλή του σπιτιού της, σε ειδικό μέρος (στο κουμάσι, ή γουρνοκούμασο), με τυρόγαλο, πίτουρα, βελανίδια, καλαμπόκι, καρπουζόφλουδες, πεπονόφλουδες, πατατόφλουδες, φρούτα, αποφάγια και άλλα. Την τροφή επειδή το γουρούνι έτρωγε άτσαλα και σε μεγάλες ποσότητες, του την  έριχναν συνήθως μέσα σε μεγάλη τσιμεντένια σκάφη, τον κορίτο. Από εδώ πιθανόν βγήκε και η έκφραση «έφαγε έναν κορίτο» που αναφέρεται  στον λιμασμένο άνθρωπο.

Η σφαγή των γουρουνιών γίνονταν απ’ όλους τους χωριανούς, κάτι που αποτελούσε πανηγύρι για τα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα πολλές φορές μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τη φούσκα του χοίρου, για να την κάνει μπαλόνι. Οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν: λουκάνικα (σιγοψήνονταν στο τζάκι), πηχτή (από το κεφάλι, τα πόδια και λίγο ψαχνό), παστό (ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά με κομμάτια από χοιρινό κρέας με μπόλικο αλάτι, με μπαχαρικά, κλπ.), ομαθιές ή οματιές (έντερα χοίρου γεμισμένα με σταφίδες, κομματάκια συκώτι και καρυκεύματα), τσιγαρίδες (κομμάτια μαγειρεμένου-τσιγαρισμένου λίπους με μπαχαρικά).

Ακόμη το τομάρι το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τα περίφημα γουρνοτσάρουχα (παπούτσια της παλαιάς εποχής), όπως επίσης και με το λίπος έφτιαχναν σαπούνι!

ΦΑΡΜΑ Ο ΜΠΙΛΙΑΣ”

Στη φάρμα του Βασίλη Π. Μεγρέμη, θα αναβιώσει λοιπόν το έθιμο της γουρνοσφαγής. Η φάρμα έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο σε μία έκταση 5 στρεμμάτων περίπου και διαθέτει “άψογες” εγκαταστάσεις, ενώ εκεί θα βρείτε κότες (και αυγά βέβαια), κοκόρια, λαγούς, λαχανικά και ζαρζαβατικά κάθε εποχής και βέβαια  τον χοίρο! Το σφάξιμο γίνεται επί τόπου σε ειδικό χώρο και με όλα τα μέσα. Η επιστροφή του Βασίλη στο χωριό, συνδυάστηκε με την πρωτογενή παραγωγή και την παράδοση.

 

Στο κτίριο της ΦΑΡΜΑΣ, θα δείτε γύρωθεν κρεμασμένα παλαιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι χωριανοί στις παλαιότερες εποχές: καζάνια, χάλκινες κατσαρόλες, αλέτρια, ραντιστήρες, μέρη αργαλειού, κλπ. αντικείμενα, που αποτελούν πλέον μουσειακά είδη!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια