Back to top
Κυριακή, 19 Ιουνίου, 2022 στις 1:26μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ!

Επίθεση από αδέσποτα σκυλιά δέχθηκε συμπατριώτη μας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Ευτυχώς την γλίτωσε με ελαφρά τραύματα (αρκετά όμως). Πήγε στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες στα τραύματά του και πήρε εξιτήριο για το σπίτι του.  Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά είναι μεγάλο και η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων πολιτών!

 

Δημοσιεύουμε ένα άρθρο του Παναγιώτη Γεωργιάδη, που είναι Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣ – Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ν.ΙΝΚΑ:

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από αδέσποτο ζώο, μπορεί να στραφεί ποινικά με κατάθεση μήνυσης σύμφωνα με τα άρθρα 15, και 314 ΠΚ κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου, αλλά και αστικά με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση από τον οικείο Δήμο, στα όρια του οποίου δέχθηκε την επίθεση. Ειδικότερα έχει κριθεί δικαστικά, ότι βάσει των άρθρων 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες, καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ, 932/2008 ΜΔΠΠειρ.). Αυτό προκύπτει άλλωστε και από Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν.3463/2006, αλλά και σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 για την Ευζωία των ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» κλπ που ψηφίστηκε τελευταία. Ειδικότερα στο άρθρο 10 παρ. 1 ρητώς προβλέπεται ότι: «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους».

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια