Back to top
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2022 στις 8:55πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.
Λίγα λόγια για τον ΤΑΚΗ ΡΟΥΝΗ που έφυγε!

Πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, ο φίλος και συμπατριώτης μας, ο λαογράφος Τάκης Πετρ. Ρούνης.

Γεννήθηκε το έτος 1928 στην Βλαχέρνα και κατοικούσε μόνιμα στην Τρίπολη από το έτος 1945. Διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην καρδιά της Τρίπολης. Η μελέτη μεγάλων συγγραμμάτων του έδωσε σημαντική εγκυκλοπαιδική μόρφωση. Αυτοδίδακτος με πηγαίο ταλέντο, ασχολούνταν με όλες σχεδόν τις εικαστικές τέχνες.  Έγραψε έξι βιβλία:

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ (1994)

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΘΥΜΗΣΕΣ (1999)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ (2002)

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ (2004)

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΛΑΤΣΑ,

Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ (2005)

Τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες που τα είχε παρουσιάσει σε εκθέσεις  με άριστες κριτικές. Η προσφορά του στην καταγραφή της παράδοσης, πολύπλευρη. Τρεις χιλιάδες σελίδες χειρόγραφες ανέρχονται τα παραδοσιακά – λαογραφικά κείμενα του.  Ήταν συνεργάτης στην πολιτιστική εφημερίδα “Αρκαδολόγιο” και σε άλλες εφημερίδες της Τρίπολης. Έγραφε και στην τοπική εφημερίδα “Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου”, στην στήλη “Λαογραφικές Πινελιές”.

Πρόεδρος των Αρκάδων Εικαστικών επί έξι χρόνια, ενώ επί πολλά χρόνια είχε εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Τάκης Ρούνης είχε πάρει πολλές τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και διπλώματα. Το ιδιωτικό λαογραφικό του μουσείο μεγάλο και με πολλά εκθέματα.

Λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, γλύπτης. Πολυσύνθετο ταλέντο και ανήσυχο πνεύμα ο αείμνηστος Τάκης Ρούνης! Πρέπει οι φορείς και οι Σύλλογοι να μην επιτρέψουν να χαθεί το έργο του και το μεγάλο αρχείο του!

Αιωνία του η μνήμη!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια