Back to top
Κυριακή, 2 Ιουλίου, 2023 στις 10:21πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ.

Της Παναγίας των Βλαχερνών σήμερα και αρκετοί συμπατριώτες μας, τίμησαν την Θεοτόκο ανηφορίζοντας στο ομώνυμο μοναστήρι στην Καστανιά όπου τέθηκε σε προσκύνηση η ιερά εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας!

 

foto: Tzimis

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, μερικοί συμπατριώτες μας κατηφόρισαν στην παραδοσιακή βρύση της Καστανιάς!

*** Η Παναγία των Βλαχερνών απ΄ όπου πήρε και το χωριό μας το όνομά του, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη στον Κεράτιο κόλπο κοντά στα αυτοκρατορικά ανάκτορα στην συνοικία των Βλαχερνών. Στην δεξιά πλευρά του ναού σε παρεκκλήσιο, στο οποίο μόνο ο αυτοκράτορας επιτρεπόταν να εισέλθει, το λεγόμενο “Αγία Σωρός”, φυλασσόταν η Τιμία Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου και το ωμοφόριο της. Σήμερα διασώζεται το αγίασμα το λεγόμενο “λούσμα” των Βλαχερνών.

Στο ναό εκκλησιάζονταν ο αυτοκράτορας και οι αυλικοί καθώς και πλήθος κόσμου λόγω των κειμηλίων που υπήρχαν εκεί καθιστώντας τον έτσι ως ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα. Ήταν ο ναός αυτός μέσα στον οποίο ψάλθηκε για πρώτη φορά το “ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ” και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας ως έκφραση ευχαριστίας για την διάσωση της Πόλης απ΄τους Αβάρους. Κατά τις σταυροφορίες μετετράπη σε Λατινική εκκλησία και πυρπολήθηκε αργότερα δύο φορές. Οι Οθωμανοί βρίσκουν ερειπωμένο τον ναό ενώ αργότερα η συντεχνία των γουναράδων της Κωνσταντινούπολης έχτισε πάνω στο αγίασμα τον σημερινή εκκλησία, που λειτουργεί ως σήμερα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Π. Κατσούλης  

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια