Back to top
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023 στις 6:43μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | argy
Τι γιορτάζουμε των Αγίων Αναργύρων!

Η λέξη “ανάργυρος” είναι σύνθετη. Μπροστά έχει το στερητικό άλφα και ακολουθεί η λέξη αργυρός. Δηλαδή σημαίνει ότι κάποιος προσφέρει κάτι χωρίς αντάλλαγμα (χωρίς αργύρια). Δηλαδή προσφέρει έργο χωρίς να πληρώνεται.

Ο χριστιανισμός θέλησε να τιμήσει κάποιους Αγίους, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπό τους. Ο καθένας από από αυτούς προσέφερε με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι ήταν γιατροί και προσέφεραν δωρεάν υπηρεσίες, άλλοι ήταν θεραπευτές της εποχής εκείνης, κτλ. Όλοι τους πρόσφεραν εθελοντικά και χωρίς να πληρώνονται με αργύρια (νόμισμα της εποχής) της υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.  Οι άγιοι Ανάργυροι είναι επίθετο χριστιανών αγίων που δεν δέχονταν πληρωμή για τις αγαθές πράξεις τους. Αυτοί ήταν συνήθως χριστιανοί ιατροί που προσέφεραν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους.
Στους Άγιους της Εκκλησίας μας συγκαταλέγονται και αρκετοί Άγιοι Ιατροί, που αποτελούν το καύχημα και το παράδειγμα των ιατρών όλου του κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς, ενώ βοήθησαν με αγάπη τους συνανθρώπους τους, πολεμήθηκαν από άθεους και ειδωλολάτρες και είχαν μαρτυρικό τέλος.
Αρκετοί νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δύο, ο Κοσμάς και Δαμιανός, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου). Αν ανατρέξουμε στα συναξάρια της εκκλησίας μας θα δούμε ότι η χορεία των Αναργύρων Αγίων ανέρχεται σε είκοσι μέλη. Τους ονομάζουμε Αναργύρους γιατί όλοι είχαν την ιατρική επιστήμη ως μέσον θεραπείας και θαυμάτων. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού μεταλαμπάδευαν ήταν η πίστη στον Χριστό.

Τα τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού:

1. Είναι οι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός από τα μέρη της Ασίας, υιοί της ευσεβούς Θεοδότης, οι οποίοι γιάτρευαν τους ασθενείς που έπασχαν από κάθε είδους ασθένεια, χωρίς να παίρνουν χρήματα ή δώρα. Ζούσαν ενάρετα με μεγάλη φιλανθρωπία και ακτημοσύνη κάνοντας πολλά θαύματα και εκοιμήθησαν στην πόλη Φερεμάν της Ασίας. Η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

2. Με το ίδιο όνομα είναι και οι εκ της Ρώμης Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός που ήταν ιατροί και θεράπευαν χωρίς να πληρώνονται τους ασθενείς, θαυματουργώντας και διδάσκοντας την πίστη στον Χριστό, οι οποίοι μαρτύρησαν δια λιθοβολισμού εν έτη 284 και η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Ιουλίου.

3. Οι άλλοι δύο Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία και άθλησαν επί του διώκτου Διοκλητιανού. Ήταν ιατροί και αυτοί που θεράπευαν σε διάφορες πόλεις και χωριά τους ασθενείς και δίδασκαν τον Χριστιανισμό. Αφού συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορα μαρτύρια, καρφώθηκαν σε Σταυρό και κατόπιν αποκεφαλίσθηκαν. Η μνήμη τους εορτάζεται την 17η Οκτωβρίου.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός που εορτάζουν σήμερα 1 Νοεμβρίου κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη (2 Ιανουαρίου) έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων. Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από τη Ρώμη που εορτάζουν την 1η Ιουλίου. Οι Άγιοι αυτοί Ιατροί έζησαν οι περισσότεροι στα πρώτα χρόνια μετά τη Γέννηση του Ιησού, με εξαίρεση τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, που είναι σύγχρονος Άγιος και είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, χωρίς να παίρνουν αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα διέδιδαν και έκαναν πράξη την αγάπη του Χριστού και τα μηνύματα του Ευαγγελίου.
Έζησαν στα τέλη του τρίτου αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη και ασκούσαν την ιατρική και την κτηνιατρική ζητώντας όχι χρήματα, αλλά πίστη στο Θεό. Κάποιοι τους κατήγγειλαν στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καρίνο και μόλις το έμαθαν πήγαν οι ίδιοι και παραδόθηκαν. Ενώ ο Καρίνος τους απειλούσε γύρισε το πρόσωπό του προς την πλάτη του και οι Άγιοι τον θεράπευσαν θαυματουργικά. Τότε πίστεψαν ο αυτοκράτορας, οι αυλικοί του και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Τα δύο αδέρφια μαζί κατάφεραν να εκχριστιανίσουν τον αυτοκράτορα της Ρώμης Καρίνο, όμως λιθοβολήθηκαν για την πράξη αυτή, αφού μετέπειτα ο ίδιος ο ιατρός που είχε εκπαιδεύσει τους Αγίους Αναργύρους τους ζήλευε τόσο που τους σκότωσε με πέτρες. Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων εκ Ρώμης τιμάται την 1 Ιουλίου.

Επίσης οι Άγιοι που τιμούμε ως Αγίους Ανάργυρους είναι:

Κοσμάς, Δαμιανός, Άνθιμος, Ευπρέπιος και Λεόντιος (αδέρφια από την Αραβία): Τα πέντε αδέρφια βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από τον Λυσία (έπαρχο των Αιγών). Εορτάζουν 17η Οκτωβρίου.

Ιωάννης και Κύρος (ήταν μαζί στο ίδιο μοναστήρι): Οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν και αποκεφαλίστηκαν. Προσέφεραν βοήθεια αφιλοκερδώς. Ασκήτεψαν σε μοναστήρι που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο. Κύρος και Ιωάννης, οι «θαυματουργοί άγιοι», η μνήμη τους τιμάται στις 31 Ιανουαρίου.

Άγιος Διομήδης: Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αι. μ.Χ.. Είχε ιατρικές γνώσεις και παρείχε της υπηρεσίες του σε άπορους και αδύνατους. Είχε μαρτυρικό τέλος. Τον εορτάζουμε 16η Αυγούστου.

Παντελεήμων (από την Νικομήδεια): Προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες χωρίς αμοιβή. Είναι γνωστός και ως Παντελεήμων ο ιαματικός. Είχε μαρτυρικό θάνατο. Καταγόταν από την Νικομήδεια, αποκεφαλίστηκε το 305 μ.Χ. (εορτάζει 26 Ιουλίου).

Άγιος Τρύφων: Ήταν βοσκός χηνών στην αρχή, στην Λάμψακο της Φρυγίας, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε το 250 επί Δεκίου αυτοκράτορα (εορτάζει 1 Φεβρουαρίου).

Άγιος Ερμόλαος: Καταγωγή και αυτού από την Νικομήδεια, ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς το 306 μ.Χ.. (εορτάζει 26 Ιουλίου).

Άγιος Ανίκητος: Μαρτύρησε στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ. (εορτάζει 12 Αυγούστου).

Σαμψών από τη Ρώμη: Ήταν γιατρός και προσέφερε το έργο του αφιλοκερδώς. Επίσης είχε μεγάλη περιουσία την οποία διέθεσε σε όσους είχαν ανάγκη. Άγιος Σαμψών: Καταγωγή του η Ρώμη, χειροτονηθείς ιερέας στην Κωνσταντινούπολη. Θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων. Κοιμήθηκε ειρηνικά (εορτάζει 27 Ιουνίου).

Άγιος Ιουλιανός: Από την Έμεσα της Συρίας. Μαρτύρησε το 284 (εορτάζει 6 Φεβρουαρίου).

Άγιος Μώκιος: Από την Ρώμη και αυτός ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς επί Διοκλητιανού τον 3ο αι. μ.Χ.. (εορτάζει 11 Μαίου).

Άγιος Θαλλέλαιος: Καταγωγή από τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια πολλά αποκεφαλίσθηκε το 284 (εορτάζει 20 Μαΐου).

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια