Back to top
Σάββατο, 9 Ιουλίου, 2011 στις 7:05μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
“Μ.Κ.Β.”: Η γιορτή της Παναγίας των Βλαχερνών να γίνει θεσμός για το χωριό μας
Στη βρύση της Καστανιάς και κάτω από τις δροσερές Iτιές στήθηκε το τραπέζι του μικρού πανηγυριού για τον εορτασμό του μοναστηριού της Παναγίας των Βλαχερνών, από τον πολιτιστικό σύλλογο “Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας” το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, που κατέληξε σε παραδοσιακό γλέντι.
Πιστοί προσκυνητές από τη Βλαχέρνα και τα γύρω χωριά συμμετείχαν στη θεία λειτουργία, ασπάστηκαν την Ιερή εικόνα της Παναγίας και έλαβαν άρτο που προσφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού από πιστούς. Ύστερα όλοι ευχαριστήθηκαν τις ετοιμασίες του συλλόγου στο χώρο της βρύσης, γεύτηκαν το βραστό κρέας της γίδας που προσέφερε ο κτηνοτρόφος Ηλίας Ν. Καρούντζος και μαγείρεψε ο γκουρμέ σεφ Γιώργης Βασ. Τσαρουχάς  και το γλυκό κρασί που προσέφεραν από τα βαρέλια τους οι αδερφοί Ν.Παπαναστασίου. Το κέφι φούντωσε όταν άξαφνα ακούστηκαν ο ήχος της πίπιζας που έπαιζε μελωδικά ο Χρήστος Τσαρουχάς (Τριψιάνας) και το ρυθμικό νταούλι που κρατούσε ο Γιώργης Καρούντζος (Γραμματέας). Παραδοσιακή μουσική και παλιά αυθεντικά τραγούδια ακούγονταν μέχρι τα διπλανά αγνάντια χωριά και κρατούσαν το χορό ζωηρό μέχρι το μεσημέρι.
Το γλέντι συνεχίστηκε σε όλο το δρόμο για το χωριό και η παρέα σταματούσε, σε κάθε σπίτι που κερνούσε για χρόνια πολλά. Έφτασε μέχρι το υπόγειο του μπαρμπα-Γιώργη του Καρούντζου (Μπουζαρίζα) και κεράστηκε με κρασί και φρέσκο τυρί.
Η Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας ευχαριστεί όσους προσέφεραν και συμμετείχαν στη διοργάνωση της γιορτής της Παναγίας των Βλαχερνών και σκοπεύει να την συνεχίσει ώστε να γίνει θεσμός για το χωριό μας. Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν μέλη από όλους τους φορείς-συλλόγους της Βλαχέρνας.
Αξίζει να αναφερθεί η ανακατασκευή της μάντρας στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού (δεξιά της εισόδου), που έγινε με προσωπική εργασία του μπαρμπα-Σωτήρου Ηλ. Τσαρουχά και του Γιώργου Ι. Καρούντζου με υλικά που μετέφερε αφιλοκερδώς ο Δημήτρης Λ. Κολλίντζας, όπως επίσης και ο καθαρισμός του χώρου της αυλής της βρύσης που έγινε με προσωπική εργασία του Φώτη Πανούση. Εδώ να σημειώσουμε πως η διαμόρφωση του χώρου της Βρύσης της Καστανιάς, που έγινε από συμπατριώτες μας πριν λίγα έτη, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, ώστε να αποτελεί το σημείο συνάντησης στη γιορτή του χωριού μας, αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια