Back to top
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, 2012 στις 8:58μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Προς:
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τρίπολης

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες,
Οι συνυπογράφοντες φορείς εκφράζουν τη βαθύτατη αγωνία τους για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Tρίπολης να μην προχωρήσει στην απόφαση παράστασης δικηγόρων στην συζήτηση (18/1/2012) των αιτήσεων ακύρωσης έργου μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας Αφοί Νικητόπουλοι Ο.Ε. στην θέση Σίνερο της Βλαχέρνας Αρκαδίας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, ο Δήμος παραπέμπει το θέμα εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία σχετική τεκμηρίωση. Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο σε μία προστατευόμενη περιοχή, καθώς και τα θέματα ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος και να ψηφίσετε τη παράσταση των δικηγόρων στο ΣτΕ. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα σταθερό και ανεξάντλητο κεφάλαιο της χώρας και για τον λόγο αυτό, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης, είναι προς όφελός μας να το προστατεύουμε.
Στις 18/1/2012 θα συζητηθούν, μετά από αναβολές, ενώπιον του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης του πρώην Δήμου Λεβιδίου κατά της Νομαρχίας Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την χωροθέτηση μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. στην θέση ΣΙΝΕΡΟ της Βλαχέρνας Αρκαδίας. Οι προσφυγές κατατέθηκαν το 2006 μετά από αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων στο προτεινόμενο έργο και κατόπιν αποφάσεων της αρμόδιας -τότε-δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Λεβιδίου.
Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε και ενημερωτική εκδήλωση στο  Λεβίδι με την συμμετοχή επιστημόνων, μεταξύ αυτών και της Ειδικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, οι οποίοι έκριναν την χωροθέτηση του έργου ακατάλληλη, τόσο λόγω του ειδικού καθεστώτος προστασίας που απολαμβάνει (ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000) η ευρύτερη περιοχή, όσο και λόγω της εγγύτητας του με τον παραδοσιακό και μαρτυρικό οικισμό της Βλαχέρνας, και τον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου και της Μονής Παναγίας της Ελεούσης. Επίσης, το σημείο εγκατάστασης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, επί της Εθνικής Οδού και στο όριο του δάσους και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας αισθητική επιβάρυνση σε μια περιοχή που χρήζει τουριστικής ανάδειξης, λόγω του κάλλους που την διέπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια της μονάδας περιλαμβάνει κατασκευή silo ύψους 37 μέτρων.
Πλήθος φορέων έχει συνταχθεί κατά του συγκεκριμένου έργου: Αεί Μαίναλον, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, η Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΚΠΑΖ, και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς της Βλαχέρνας καθώς και όμορων Τοπικών Διαμερισμάτων.
Οι παραπάνω φορείς αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχει βιοτεχνική ή και βιομηχανική ανάπτυξη στην Αρκαδία, παρόλα αυτά αυτή θα πρέπει να έχει τη σωστή χωροθέτηση. Το σημείο εγκατάστασης της μονάδας στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού, πλησίον του ελατοδάσους και σε μια περιοχή ευρωπαϊκής σημασίας, η οποία έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (λόγω του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας και των τουριστικών θερέτρων του Λεβιδίου και της Βυτίνας) κρίνεται ακατάλληλο. Είναι βέβαιο πως τέτοιου τύπου ανάπτυξη θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης, στο οποίο με την 23/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής παραπέμπεται το θέμα, να μη στραφεί με απόφαση του ενάντια στην λογική και την ουσία της προσφυγής και τη λαϊκή βούληση που επέβαλε την κατάθεσή της, το 2006.

Με εκτίμηση,

Αεί Μαίναλον
Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας
ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βλαχέρνας
Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας
Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σύλλογος Βλαχερναίων Τρίπολης
Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων
Σύλλογος Δαραίων Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Τοπικό Συμβούλιο Βλαχέρνας

Σχόλια
 1. Δημήτρης Μεγρέμης
  11 Ιανουαρίου, 2012

  Ο Δήμος Τρίπολης δια του νομιίμου εκπροσώπου του κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη καλά θα κάνει να προσέχει τις κινήσεις του οι οποίες θα πρέπει να καθαρές και κρυστάλλινες. Τώρα πια ο κίνδυνος για τους αναποτελεσματικούς είναι να χάσουν την καρέκλα τους αλλά για τους θολούς είναι να βλέπουν την καρέκλα τους από αλλού….

  Επίσης καλό είναι να γνωρίζει πως το να μην κάνεις τίποτα είναι ένα θέμα, το να χαλάς και αυτά που βρήκες είναι εγκληματικό και θα μας βρει μπροστά του.

  Καλή τύχη

 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ.ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ
  14 Ιανουαρίου, 2012

  Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και site (Vlaxerna.gr, Arcadia portal, kalimera arkadia, και πλήθος άλλων) για την πρωτοφανή (και μέχρι στιγμής χωρίς δημόσια αιτιολόγηση που τουλάχιστον να έχει υποπέσει στην αντίληψή μου) του Δημάρχου κ. I. Σμυρνιώτη, να μην παραστεί ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Τρίπολης στην συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης έργου μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας Αφοι Νικητόπουλοι Ο.Ε. στην θέση Σίνερο της Βλαχέρνας Αρκαδίας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας!! Είναι απαράδεκτο να μην παραστούν οι δικηγόροι από την πλευρά του Δήμου Τρίπολης. Προσωπικά είμαι απολύτως αντίθετος σε οτιδήποτε καταστρέφει, στο όνομα της ανάπτυξης ότι πολυτιμότερο έχει να δώσει ο τόπος μας: την καθαρή ατμόσφαιρα και την φυσική του ομορφιά… Τα δύο πράγματα για τα οποία επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες τα μέρη μας και τις γύρω περιοχές κάθε μήνα. Πριν δούμε εύκολα τι φαινομενικά ”κερδίζουμε” ( 2-3 θέσεις εργασίας ίσως) να αναλογιστούμε τι θα χάσουμε…. Επιχειρήσεις τουρισμού, ταβέρνες, τοπική αγορά, με μαθηματική ακρίβεια θα αφανιστούν σε χρόνο ρεκόρ. Και επειδή δεν μου αρέσει να λέω όμορφα λόγια, παρακαλώ τον οποιονδήποτε να παρουσιάσει: 1ον, τις ανάλογες τοποθεσίες που επιλέγονται ανά τον κόσμο για την κατασκευή τέτοιων βιομηχανιών – αμφιβάλω αν απέχουν μόνο 500 μέτρα από κατοικημένες περιοχές και δη παραδοσιακούς οικισμούς και 20 μέτρα από το ελατοδάσος, και 2ον, εάν υπάρχει ανάπτυξη και τι είδους σε παραπλήσιες περιοχές ήδη κατασκευασμένων βιομηχανιών ίδιας δραστηριότητας. Πως θα δικαιολογήσει ο Δήμαρχος την δυσμενή κατάληξη της περιοχής μας, στους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού; Εκτός και αν θεωρεί ότι είναι αξιοθέατο μια βιομηχανία σκυροδέματος αντί των φυσικών χώρων ή των σπηλαίων (!) Περιμένω με αγωνία την δημόσια τοποθέτηση τον δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων με όλους τους συνδυασμούς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όλων των παρατάξεων και την απάντησή τους στο εάν συμφωνούν ή όχι με την δημιουργία της εν λόγω βιομηχανικής μονάδος. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως του αναλογούν από την θέση που υπηρετεί τους ανθρώπους του τόπου μας.
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ. ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ

 3. PANOS AIBALHS
  14 Ιανουαρίου, 2012

  ΟΧΙ άλλο ΜΠΕΤΟΝ-ΑΡΜΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
  Η ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ & ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΒΟΥΚΟΛΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ.

 4. sophia kolliopoulou petsa
  16 Ιανουαρίου, 2012

  den noomizo kyrie dhmarxe kai axiotimo symvoulio na afisete na ginh mia tetia teratodis katastrofi poses alles aperioristou kalous perioxes mas exoun apominh agapo toso poly to xorio mou kai eimai toso poly yperfani gia auto vlaxerna san ton Hlio sou Hhlios alou den lamph pou elege o Aimnistos pateras mou Filippas Kolliopoulos sas parakalo min svisete auton ton HLIO

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια