Back to top
Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2012 στις 5:32μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | dimmeg
Δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση τέτοιου είδους δραστηριότητας.

Η εκπόνηση Περιβαλλοντικής Μελέτης για τον χώρο της υπό ίδρυση εγκατάστασης μονάδας μπετού (ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ),  από το μελετητικό γραφείο «Μ.Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», που είχε ανατεθεί από τον Δήμο Λεβιδίου, φέρνει στο φως, ιδιαίτερες παρατηρήσεις και σημαντικά συμπεράσματα. 

Το vlaxerna.gr δημοσιεύει αποσπάσματα της μελέτης:

Στην ευρύτερη και εγγύτερη περιοχή σχεδιασμού του έργου καταγράφονται σύμφωνα με το χάρτη του Ι.Γ.Μ.Ε. (φύλλο «ΤΡΙΠΟΛΗ») αλλά και από τις επιτόπιες έρευνες σημαντικά ρήγματα. Η ύπαρξη ενός τουλάχιστον κυρίου ρήγματος είναι ορατή και στη γειτνίαση με το αυτοκινητόδρομο και έχει διεύθυνση ανατολή δύση. Το ρήγμα αυτό θεωρείται ενεργό και η παρουσία του εκεί θα έπρεπε να αναφερθεί και να προβληματίσει του μελετητές κατά την αξιολόγηση  του εν λόγω χώρου

Στο αγροτεμάχιο που προβλέπεται η κατασκευή της Μονάδας έχει γίνει μεταφορά και εναπόθεση φερτών υλικών (μπάζα-ανθρωπογενείς αποθέσεις) με προφανή σκοπό να υπερυψωθεί ο χώρος κατά τουλάχιστον 1-1,80 m. Όπως παρατηρείται και στις φωτογραφίες, έχει ήδη αλλοιωθεί το μορφολογικό ανάγλυφο υπέρ των μελλοντικών εγκαταστάσεων, γεγονός που δημιουργεί όχι μόνο αλλοίωση και αλλαγή του γεωμορφολογικού ανάγλυφου, αλλά παράλληλα δημιουργεί αλλαγή στην κατεύθυνση των επιφανειακών υδάτων που θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όλη την γειτνιάζουσα ζώνη ανάπτυξης του έργου.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στο υδρολογικό ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να επηρεαστεί η ροή των υπογείων υδάτων αλλά και η γονιμότητα των εδαφών, αφού η σκόνη από το μπετόν δημιουργεί κροκίδωση και συσσωματώματα στα εδάφη, κλείνει τους πόρους αυτών και εμποδίζει την κατείσδυση των επιφανειακών υδάτων.

Σημαντική επίσης είναι η παρουσία μεγάλων υδρογεωλογικών δομών όπως είναι οι καταβόθρες (σχ.14) που είναι αρκετές και σε μικρή απόσταση εντός της ζώνης επιρροής των 1000 μέτρων. Η πλησιέστερη καταβόθρα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τη θέση του έργου στον οικισμό Πλέσια, στη θέση «Μακρυμαλιά».  Οι καταβόθρες αυτές δέχονται μεγάλες ποσότητες υδάτων από την εγγύτερη περιοχή κατασκευής της μονάδας και αναμένεται να επηρεάσουν αφενός την δίαιτα των επιφανειακών υδάτων λόγω εναπόθεσης αδρανών υλικών για την κατασκευή αλλά σίγουρα και την ποιότητα αυτών,  αφού θα μεταφέρουν στερεά σωματίδια στα επιφανειακά ύδατα από την λειτουργία της μονάδας. Η ύπαρξη των καταβοθρών και οι επιπτώσεις σε αυτές δεν αξιολογούνται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι οδοί πρόσβασης προς τη Μονάδα είναι η Εθνική Οδό Τρίπολης – Πύργου και ένας αγροτικός δρόμος.  Δεν επαρκούν οι οδοί, καθώς στη Μονάδα με την έναρξη των εργασιών θα υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση από τα οχήματα μεταφοράς πρώτων υλών και παράγωγων αυτών.  Υπάρχει κίνδυνος παρεμπόδισης της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού και θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί εναλλακτικά η δημιουργία συγκοινωνιακού κόμβου σε κατάλληλο σημείο της Ε.Ο., για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των βαρέων οχημάτων.  Η υπάρχουσα αγροτική οδός που βρίσκεται παραπλεύρως της Μονάδας δεν έχει πλάτος ικανό να αντέξει την ταυτόχρονη διέλευση δύο τουλάχιστον οχημάτων μεταφοράς και των οχημάτων του προσωπικού.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής. Η ευρύτερη και η εγγύτερη περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιοχών Προστασίας της Φύσης – Natura 2000 – με τον κωδικό GR 2520001 Όρος Μαίναλο. Για τον λόγω αυτό θα ξεκινήσει σύντομα δημόσια διαβούλευση της Περιβαλλοντικής Μελέτης Μαινάλου, πριν την οριστικοποίηση της και την έκδοση Π.Δ. Συνεπώς τα όρια της περιοχής Νatura  δεν έχουν οριστικοποιηθεί επί του εδάφους στο σημείο εγκατάστασης της μονάδας και πρόθεση τουλάχιστον δώδεκα φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής αποτελεί η ένταξη του συνόλου της περιοχής εγκατάστασης στα όρια του, για λόγους ενότητας του φυσικού και αισθητικού συνόλου αλλά και της άμεσης γειτνίασης με το ελατοδάσος. Άλλωστε oι συντεταγμένες της μονάδας βρίσκονται στα όρια του χάρτη Νatura. 

Δεν μπορεί να παραλειφθεί, σύμφωνα και με φωτογραφική μαρτυρία, η αναφορά του όμορου γηπέδου, ιδιοκτησίας Μητρόπολης Μαντινείας που έχει παραχωρηθεί στην Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας. Η ιδιαίτερη αναφορά γίνεται λόγω της χρήσης του χώρου ως ελεύθερου αθλητικού χώρου-ανοικτού γηπέδου ποδοσφαίρου. Η δραστηριότητα της άθλησης δεν ταυτίζεται με καμία είδους ρύπανση του χώρου, είτε με την εκπομπή καυσαερίων από τα οχήματα είτε με το θόρυβο της λειτουργίας της δραστηριότητας.

Ομοίως πρέπει να αναφερθεί και η δραστηριότητα της μελισσοκομίας που ασκείται στην γύρω περιοχή. Για τους ίδιους λόγους πιστεύεται ότι θα διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία και ότι θα επηρεαστεί άμεσα η παραγωγή της δραστηριότητας αυτής.

Τα υπάρχοντα οικοσυστήματα υψηλής βιολογικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας είναι σημαντικό να προστατευθούν και να διατηρηθούν για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. 

Η πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας αποτελεί άμεση απειλή για το περιβάλλον.

 

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια