Back to top

Αρχείο Ιανουάριος, 2021

Μνημόσυνο για τους απαγχονισθέντες της οδού “Ταξιαρχών” στη Τρίπολη.

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021 στις 6:45μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Η καθιερωμένη επέτειος στη μνήμη των απαγχονισθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τιμήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 την Τρίπολη. Εβδομήντα επτά (77) χρόνια συμπληρώθηκαν από το 1944, όταν δέκα Έλληνες πατριώτες απαγχονίστηκαν από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στην οδό «Ταξιαρχών» στην Τρίπολη.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε το πρωί στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ομιλία από τον φιλόλογο κ. Ηλία Χαλκιά, ενώ στη συνέχεια στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (πρώην Ανεξαρτησίας) εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής:
∆εληγιάννης Στέφανος
Εξαρχέας Αντώνης
Ζυγούρης Γιώργος
Μαυροειδής Φώτης
Μαρούς Κώστας
Πανούσης Γιάννης
Σούμπλης Θανάσης
Σταυρόπουλος Νικόλαος
Τσεμπέρης Κώστας
Φωκάς Μάριος

Παρόν στο μνημόσυνο. όπως πάντα, η Πηνελόπη Πανούση-Παπαχρόνη που μίλησε για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και έκανε αναφορά στον αδερφό της. που ήταν ανάμεσα στους Πατριώτες … «ήταν Αντιστασιακός και κάποιος τον πρόδωσε στους Γερμανούς. Τον μαρτύρησαν οι δωσίλογοι των Γερμανών. Πέρασε πολλά μαρτύρια μέσα στη φυλακή και μετά τους κρέμασαν στην οδό Ταξιαρχών, Θλίψη μεγάλη, πόνος, καημός. Δεν ξεχνάμε. Ο πατέρας μου ήρθε στην Τρίπολη και το ξεκρέμασε μόνος του με το άλογο και την αδερφή μου. Τον έφεραν με τα πόδια ως τη Βλαχέρνα. Ήταν διορισμένος δάσκαλος, ήταν πολύ καλό παιδί, αλλά έκανε Αντίσταση για την Ελευθερία».

πηγή: www.kalimera-arkadia.gr

ΑΛΛΑΓΕΣ με το νέο σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021 στις 10:11πμ | Κατηγορία: Εκλογές | Ν.Δ.Κ.

Βασικές αλλαγές:

Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 43%.

Η θέσπιση εκλογικού ορίου 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη) για τα τοπικά συμβούλια.

Η αύξηση της θητείας των αιρετών από τέσσερα (4)  στα πέντε (5) χρόνια, όπως ίσχυσε προ Κλεισθένη.

Η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Δήμοι:

Οι  δήμοι θα διοικούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται:

  • Από 11 μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους.
  • Από 13 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 2.001 έως 5.000 κατοίκους.
  • Από 17 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους.
  • Από 21 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους.
  • Από 27 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 100.000 κατοίκους.
  • Από 37 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 100.001 έως 200.000 κατοίκους.
  • Από 40 μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 200.001 και άνω κατοίκους.

***π.χ. για τον Δήμο Τρίπολης (με βάση την απογραφή 2011), το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 27 μέλη (έναντι 41 μελών που έχει σήμερα).

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) ή τριών (3) υποψηφίων. Εφόσον ο συνολικός αριθμός μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος των είκοσι ένα (21) ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του και υπέρ έως και τεσσάρων (4) υποψηφίων.

Ως εκλογική περιφέρεια για την ανάδειξη των μελών των δημοτικών συμβουλίων ορίζεται η δημοτική ενότητα. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με βάση το μόνιμο πληθυσμό, όπως εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κοινότητες:

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος. 

Μετονομασία της «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.

Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των πεντακοσίων (500) κατοίκων θα διοικούνται από τον Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας.

 

Οι αντιρρήσεις του Δήμου Τρίπολης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021 στις 10:34μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | Ν.Δ.Κ.

Αντιρρήσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε ο Δήμος Τρίπολης, δια του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη, ζητώντας απόρριψη της Αιτήσεως για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα όρια των δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης Αρκαδίας, Σικυωνίων Κορινθίας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου Αχαϊας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι«με την τοποθέτηση του Αιολικού Πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή, θα διαταραχθεί περαιτέρω η βιοποικιλότητα (φυσικό κεφάλαιο), των ειδών και των γονιδίων στο συγκεκριμένο δασικό οικοσύστημα του Μαινάλου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία άμεσα και έμμεσα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, έχει ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Επιπλέον, τονίζεται:«Η περιοχή τοποθέτησης μίας εκ των συστοιχιών ανεμογεννητριών του Αιολικού Πάρκου είναι ανάμεσα στις Τοπικές Κοινότητες Δάρα, Παναγίτσας και Βλαχέρνας του Δήμου Τρίπολης και σε οπτική θέαση με τις προαναφερθείσες Τοπικές Κοινότητες, από όπου διέρχεται το πανευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι Ε4. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 ξεκινά από Πυρηναία και καταλήγει στην Κύπρο και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του διασχίζει την Πελοπόννησο ξεκινώντας από το Διακοπτό Αχαϊας, περνώντας στην Αρκαδία και καταλήγοντας στο Γύθειο Λακωνίας. Τα συνοδά έργα και η ύπαρξη των ανεμογεννητριών σε συνεχή οπτική επαφή με τον πεζοπόρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος Τρίπολης, όπως και ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην περιοχή βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, το οποίο τα τελευταία χρόνια σταθερά αναπτύσσεται.

Παράλληλα έχουν γίνει μία σειρά από επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως του πεζοπορικού, του φυσιολατρικού, birdwatching κλπ. έχουν εκτοξευθεί σε δεσπόζουσα μορφή ήπιας ανάπτυξης της ορεινής Αρκαδίας.

Ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε με συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης και με την εθελοντική εργασία ορειβατικών συλλόγων, πολιτών και συλλογικοτήτων.

Η προωθούμενη εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου σε περιοχή από την οποία διέρχεται το μονοπάτι ακυρώνει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο για ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω αίτηση προβλέπει την τοποθέτηση 11 ανεμογεννητριών στο όρος Καστανιά (αρχαίος Κνάκαλος). Στο όρος αυτό ασκήτεψε ο όσιος Λεόντιος ο εκ Στεμνίτσης και εκεί βρίσκεται ο τάφος του, καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας».

Επιπλέον, αναφέρεται:«Επειδή η εν λόγω περιοχή, στην οποία πρόκειται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες γειτνιάζει με περιοχή του Μαινάλου ενταγμένη στο Ευρωπαικό Δίκτυο Νatura 2000, το Κράτος έχει νομική υποχρέωση, απορρέουσα τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία, να λαμβάνει μέτρα προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΚ, υποχρέωση την οποία η ελληνική πολιτεία ενίοτε παραλείπει να εκπληρώσει, όπως διαπιστώθηκε άλλωστε με πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) (ΔΕΕ της 17ης Δεκεμβρίου 2020, C- 849/2019)».

Στην υποβολή των αντιρρήσεων προς την Ρ.Α.Ε. ο δήμος Τρίπολης έχει συνυποβάλλει και τις επιστολές που έστειλαν οι κοινότητες Βλαχέρνας και Παναγίτσας, καθώς επίσης και τις επιστολές του Σ.Α.Ο.Ο., του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Τι ποσά θα εισπράξουν οι κάτοικοι των χωριών μας!!

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021 στις 9:26πμ | Κατηγορία: Οικονομία | Ν.Δ.Κ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται ως ποσό βάσης τα 220 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το εν λόγω ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.  

Το  επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. 

Για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες αιτήσεων και είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, προηγούμενο άρθρο του vlaxerna.gr

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα ποσά που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, σε χωριά της περιοχής μας.

Παραδείγματα ποσού ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ θέρμανσης:

 

 

Χωριό

 

Οικογενειακή

κατάσταση

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ελάχιστο

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

μέγιστο

Ποσό αγοράς είδους θέρμανσης

(για την είσπραξη του μέγιστου επιδόματος)

ΒΛΑΧΕΡΝΑ

ΑΓΑΜΟΣ

80

218

436

ΒΛΑΧΕΡΝΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ

80

218

436

ΒΛΑΧΕΡΝΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 1 ΤΕΚΝ

80

240

480

ΒΛΑΧΕΡΝΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 2 ΤΕΚΝ

80

261

522

ΒΛΑΧΕΡΝΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 3 ΤΕΚΝ

80

283

566

ΛΕΒΙΔΙ

ΑΓΑΜΟΣ

80

216

432

ΛΕΒΙΔΙ

ΕΓΓΑΜΟΣ

80

216

432

ΛΕΒΙΔΙ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 1 ΤΕΚΝ

80

237

474

ΛΕΒΙΔΙ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 2 ΤΕΚΝ

80

259

518

ΛΕΒΙΔΙ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 3 ΤΕΚΝ

80

280

560

 

 

 

Χωριό

 

Οικογενειακή

κατάσταση

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ελάχιστο

ΕΠΊΔΟΜΑ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ

μέγιστο

Ποσό αγοράς είδους θέρμανσης

(για την είσπραξη του μέγιστου επιδόματος)

ΔΑΡΑ

ΑΓΑΜΟΣ

80

191

382

ΔΑΡΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ

80

191

382

ΔΑΡΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 1 ΤΕΚΝ

80

211

422

ΔΑΡΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 2 ΤΕΚΝ

80

230

460

ΔΑΡΑ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 3 ΤΕΚΝ

80

249

498

ΚΩΜΗ

ΑΓΑΜΟΣ

80

196

392

ΚΩΜΗ

ΕΓΓΑΜΟΣ

80

196

392

ΚΩΜΗ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 1 ΤΕΚΝ

80

216

432

ΚΩΜΗ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 2 ΤΕΚΝ

80

235

470

ΚΩΜΗ

ΕΓΓΑΜΟΣ + 3 ΤΕΚΝ

80

255

510

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021 στις 10:57μμ | Κατηγορία: Οικονομία | argy

Ο Δήμος Τρίπολης συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και οι αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις για την απαλλαγή ή την επιστροφή δημοτικών τελών και φόρων.

Οι αναφερόμενες αποφάσεις αφορούν τόσο τις σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις όσο και τις πληττόμενες, που έχουν ενεργή δραστηριότητα στο Δήμο μας και για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο πρωτόκολλο του Δήμου Τρίπολης ή στο e-mail: esoda@tripolis.gr, ώστε να τύχουν των κατά περίπτωση ευεργετικών διατάξεων ανάλογα με την κατηγορία στη οποία εμπίπτουν.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος

Τσαγκαρέλης Αντώνιος

Μνημόσυνο για τους απαγχονισθέντες της οδού “Ταξιαρχών” στη Τρίπολη.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021 στις 8:33πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κων/νος Τζιούμης και το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου ΤΙΜΑ την καθιερωμένη επέτειο εις μνήμην των Απαγχονισθέντων Ελλήνων Πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 15.01.1944. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στον Ι.Ν.ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ώρα 9.30 πμ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
-Προσέλευση Επισήμων*
-Ιερό Μνημόσυνο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου
-Ομιλία από τον φιλόλογο κ. Ηλία Χαλκιά.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
-Τρισάγιο
-Κατάθεση στεφάνων
-Προσκλητήριο Νεκρών
-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στις 15-01-1944:
1) Δεληγιάννης Στέφανος. 2) Εξαρχέας Αντώνης. 3) Ζυγούρης Γεώργιος. 4) Μαυροειδής Φώτης. 5) Μαρούς Κώστας. 6) Πανούσης Γιάννης. 7) Σούμπλης Θανάσης. 8) Σταυρόπουλος Νικήτας. 9) Τσεμπέρης Κώστας. 10) Φωκάς Μαρίνος.

*Επειδή ισχύουν τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού 1) εντός του Ι.Ναού θα παρευρεθούν μέχρι 25 άτομα, 2) Δεν θα παρατεθεί ο καθιερωμένος καφές.

Σημ. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούνται να το δηλώσουν μέχρι και 28-01-2020 στα τηλέφωνα 2713 600402 και 2713 600483.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ (ΒΛΑΧΕΡΝΑ)

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021 στις 10:42πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), διαπιστώσαμε πως  εταιρεία που ασχολείται με την Αιολική ενέργεια, έχει υποβάλει αίτημα για εγκατάσταση έντεκα (11) ανεμογεννητριών στην τοποθεσία Καστανιά  με κατεύθυνση πάνω από την Χωτούσσα (χαμουζά, κλπ).

Σύμφωνα με το σχέδιο η πρώτη ανεμογεννήτρια θα ξεκινάει πλησίον (περίπου 400 μέτρα προς δυτικά) της εγκατάστασης των κεραιών (όρος Καστανιά), η δεύτερη πίσω από το εξωκλήσι  του Προφήτη Ηλία, η τρίτη απέναντι από την Βρύση Καστανιάς, ενώ οι υπόλοιπες θα εγκατασταθούν προς περιοχή Χαμουζά και πέρα (απόσταση μεταξύ τους περίπου 500 έως 700 μέτρα).

Φύλακες τα ΠΕΥΚΑ για το χωριό, στην ορμή των βράχων!

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021 στις 8:56μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | TSARHL

Βράχος κύλησε από το κάστρο της Βλαχέρνας, αλλά τα Πεύκα στάθηκαν ως “φύλακες προστασίας” για το χωριό! Από ότι φαίνεται και στις φωτογραφίες τα Πεύκα (αν και τραυματισμένα) μπόρεσαν και συγκράτησαν την ορμή του βράχου, που δεν κατέληξε σε κάποια αυλή ή σπίτι του χωριού. Ο βράχος χτύπησε στα όρθια Πεύκα και σταμάτησε την πορεία του, καταμεσής του δρόμου προς το Μοναστήρι της Παναγίας (λίγο πιο πάνω από το καλύβι του γερο-Μανάβη).

foto: TSARHL

“ΟΧΙ” ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ!

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021 στις 6:23μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Με αφορμή την ανάρτηση στις 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης), καθώς και λοιπούς φακέλους για την εγκατάσταση ακόμα 49 ανεμογεννητριών βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στο Δήμο Μεγαλόπολης, δημιουργήθηκε αυτό το ψήφισμα ως εναντίωση στα ανωτέρω αιτήματα.

Επιβάλλεται να προστατέψουμε το φυσικό κάλος, τα σπάνια είδη πουλιών, τις περιοχές Natura που υπάρχουν εντός αυτών των ορίων, το περιβάλλον μας και τη βιοποικιλότητα για την οποία φημίζεται το Μαίναλο!
Οι ανεμογεννήτριες έχουν όριο ζωής 15-20 χρόνια και μετά απ’ αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανακύκλωσης τους πουθενά στον κόσμο. Τα υλικά κατασκευής τους άλλωστε δεν είναι καν ανακυκλώσιμα! Παραμένουν στα βουνά ως παλιοσίδερα!! Υπάρχουν πολλά περιστατικά θανάτου αετών από τα φτερά των ανεμογεννητριών, καθώς και λόγω διάνοιξης δρόμων στο βουνό, μεγάλη καταστροφή φωλιών πολλών προστατευόμενων ειδών.

Πρέπει να αντιδράσουμε!

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να πάρει θέση ενάντια σε αυτή την καταστροφή

κι εμείς με τις υπογραφές μας να βοηθήσουμε σε αυτό!

Οι φορείς του Νομού Αρκαδίας που συμμετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 στις 6:22μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, συγκροτήθηκε Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως γνωμοδοτικό όργανο, με αρμοδιότητες, όπως ορίζονται στο Νόμο.
 
Οι φορείς του Νομού Αρκαδίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι οι εξής:
1. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας: κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος με αναπληρωτή τον κ. Αθανάσιο Πετρόπουλο.
2. Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων: κ. Μπερτζελέτος Δημήτριος.
3. Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων: κ. Μπουζέτος Αθανάσιος με αναπληρωτή του τον κ. Χωματά Αθανάσιο.
4. Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας: κ. Τσαγγούρης Σταύρος.
5. Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»: κ. Μαρκόπουλος Γεώργιος.
6. Σύλλογος των Απανταχού Παναγιτσιωτών «Η ΑΝΑΛΗΨΗ»: κ. Παλούκος Παναγιώτης.
7. Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας: κ. Μπένος Παναγιώτης με αναπληρωτή του τον κ. Κουλουρά Γεώργιο.
8. ΑΓΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΕ: κ. Μποροβήλος Γεώργιος.
9. Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας: κ. Κωνσταντίνος Λάμπρος.
10. Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας: κ. Αναγνωστάκος Θεοχάρης.
11. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας: κ. Μπρουμάς Αριστείδης.