Back to top
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2013 στις 6:55μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ “ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ” ΣΤΟ ΑΓΑΛΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ «ΤΟ ΑΓΑΛΙ» με σεβασμό στα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του Τόπου μας, αναβίωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος το έθιμο της «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ» στην πλατεία του χωριού μας Λίμνη (Άγαλι).

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα το οποίο χάνεται στο χρόνο, και έχει να κάνει με την σφαγή του γουρουνιού και την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος, η οποία γινόταν με εξαιρετική φροντίδα και εξελίσσονταν σε γιορτή με τη συμμετοχή συγγενών και φίλων.
Σκηνές και εικόνες της εποχής εκείνης και για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι ζήσαμε χθες Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στην πλατεία του χωριού μας, με την βοήθεια των συγχωριανών μας κ.κ.: Αλεξόπουλο Δημήτριο, Κοκορέλη Ελισαίο, Κοκορέλη Νικήτα, Κριτσελά Θεόδωρο και Νταγιάντη Τρύφωνα οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην αναβίωση του εθίμου σφάζοντας το γουρούνι.

Στη συνέχεια με σύμμαχο τον λαμπρό καιρό ακολούθησε φαγοπότι με άφθονους μεζέδες ψημένους στα κάρβουνα με πολύ μεράκι από τους: Κριτσελά Θεόδωρο, Κοντοράβδη Νικόλαο, Τσέκο Δημήτριο, Πετρόπουλο Κωνσταντίνο. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.: Γιαννακούρας Ευάγγελος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαλασόπουλος Παναγιώτης, Ντάνος Θεόδωρος και Ρουμελιώτης Γεώργιος Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Κοσκινάς Δημήτριος Αντιδήμαρχος Δήμου Τρίπολης, Ταλούμης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρίπολης, Εικοσιδέκα Μαρία, Σαμαρτζής Γεώργιος και Τσιαμούλος Νικόλαος Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Τρίπολης, Τσίρμπας Μαρίνος Μέλος Πολιτικής Επιτροπής και Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Αρκαδίας, Κλειούφη Γεωργία Εκπρόσωπος Τ.Δ. Μουλκίου Κορινθίας, Ντόκος Ιωάννης Εκπρόσωπος Τ.Δ. Κώμης, Σιάννης Αθανάσιος Εκπρόσωπος Τ.Δ. Παλαιοπύργου, Καϊτσα Ελένη Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μουλκίου Κορινθίας, Κολλίντζας Δημήτριος και Τσέκου Βασιλική Εκπρόσωποι της Μορφωτικής Κίνησης Βλαχέρνας.

Την πλατεία του χωριού μας γέμισαν με χρώματα και με την εξαιρετική παρουσία τους ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΥΛΚΙΟΥ» Κορινθίας, όπου με τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής Μεταξάδων Θράκης ραμμένες και κεντημένες από τις ίδιες μας χάρισαν ιδιαίτερες στιγμές με τους χορούς τους: Δεντρίτσι, Ταπεινός, Ντάχτιλης, Δύο πουλάκια, Ζωναράδικος, Ξέσυρτος και Συρτός Συγκαθιστός.
Το βράδυ ψάλλοντας τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του χωριού μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εύχεται: «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» – «ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ» με υγεία κι ευτυχία το νέο έτος!!!

ΑΓΑΛΙ 2013

ΑΓΑΛΙ 20132

ΑΓΑΛΙ 20134

ΑΓΑΛΙ 20135

ΑΓΑΛΙ 20137

ΑΓΑΛΙ 20136

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια