Back to top
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2019 στις 8:30πμ | Κατηγορία: Οικονομία | Ν.Δ.Κ.
Έως 31-3-2020 οι ιδιοκτήτες κτισμάτων μπορούν να δηλώσουν στους οικείους δήμους την πραγματική επιφάνεια ΧΩΡΙΣ πρόστιμα, προσαυξήσεις και αναδρομικότητα!

Η υποδήλωση της επιφάνειας των κτισμάτων στους δήμους, πράγματι αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, αφού από την πλευρά των δήμων υπάρχει απώλεια από τα δημοτικά τέλη και άλλες εισφορές υπέρ Ο.Τ.Α., ενώ από την πλευρά των ιδιοκτητών υπάρχει διστακτικότητα για την διόρθωση των λανθασμένων και δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων, λόγω των υψηλών προστίμων και της πενταετούς αναδρομικότητας! Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως στις περιπτώσεις κάθε είδους μεταβίβασης, όπου ζητείται βεβαίωση από τον δήμο και εκεί προκύπτουν πρόστιμα και αναδρομικότητα.

Με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών η οποία προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ήδη ψηφίστηκε (άρθρο 51, παρ. 2), προβλέπεται η απαλλαγή από κάθε είδους πρόστιμα, προσαυξήσεις, αναδρομικότητα για όσους ιδιοκτήτες δηλώσουν στους δήμους που βρίσκονται τα κτίσματά τους, την πραγματική επιφάνειά τους και συγκεκριμένα μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31-3-2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1-1-2020 και μετά.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δέκα έτη (εκμεταλλευόμενοι διάφορους ευνοϊκούς νόμους), πολλοί ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων προσθηκών σε κτίσματα, ενώ και με τις δηλώσεις κτηματολογίου (που είναι σε εξέλιξη σε πολλά μέρη της χώρας) πολλοί ιδιοκτήτες διαπίστωσαν λανθασμένα στοιχεία στα τ.μ. των κτισμάτων τους. Το “τρίγωνο” μεταξύ δήλωσης Ε9, δήλωσης κτηματολογίου και δήλωσης τ.μ. επιφάνειας στις παροχές ρεύματος, πρέπει να μην έχει διαφορετικά στοιχεία, διότι κάποια στιγμή θα υπάρξει διασταύρωση.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια