Back to top
Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2022 στις 7:10πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΟΡΙΣΤΙΚΟ!! Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vlaxerna.gr ο αγωγός του φυσικού αερίου θα περάσει από την Βλαχέρνα! Ήδη εξασφαλίσαμε τα σχέδια που φαίνεται από που θα περάσει και πως θα γίνουν οι διακλαδώσεις μέσα στο χωριό μας. Το όφελος για το χωριό μας, θα είναι μεγάλο!

Ο κεντρικός χαλύβδινος αγωγός ST8” πίεσης 19BAR φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία με πράσινο χρώμα (η πορεία του είναι από Μακρεμαλιά, Λεμούλι, Κοκκινιά, Παλιοχώρι, Παλιογάλαρα) ενώ με κόκκινο χρώμα είναι ο αγωγός πολυαιθυλενίου PE Φ160 πίεσης 4BAR που θα δώσει φυσικό αέριο στην Βλαχέρνα (καθ’ οδόν της εθνικής οδού). Με μοβ και μπλε χρώμα είναι οι εσωτερικές διακλαδώσεις εντός του χωριού από πολυαιθυλένιο PE Φ125 και Φ63 αντίστοιχα επίσης 4BAR. Πλησίον του γηπέδου στην Μακρεμαλιά θα εγκατασταθεί ο σταθμός υποβίβασης της πίεσης από 19BAR σε 4BAR.

Αυτή είναι η αρχική μελέτη, με δυνατότητες επέκτασης του δικτύου Φ160 (κόκκινο), Φ125 (μοβ) και Φ63 (μπλε) που πρόκειται να ανακοινωθεί από το ΕΣΠΑ εντός του καλοκαιριού προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός στα τέλη του έτους και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όλοι οι συμπατριώτες μας (μόνιμοι και μη) θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση για δωρεάν τέλη σύνδεσης και θα υπάρξει και επιδότηση εγκατάστασης λέβητα φυσικού αερίου της τάξης του 80%. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και εξελίξεις γι’ αυτό το μεγάλο έργο που θα περνά από το χωριό μας!!

Σχόλια
  1. Παναγιώτης Λολώνης
    1 Απριλίου, 2022

    Θα ήθελα, ως Βλαχερναίος, που αγαπά και σέβεται τον τόπο καταγωγής του, να εκφράσω την αντίθεσή μου στην ανωτέρω αναφερθείσα δραστηριότητα γιατί η προώθησή της αποτελεί αποτέλεσμα αποσπασματικής και καθόλου μελετημένης, κατά τα πρότυπα της επιστήμης και της πρακτικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη πρόταση, που προωθεί στην εξάρτηση του τόπου μας από εισαγόμενες ρυπογόνες ουσίες (φυσικό αέριο), έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία για το χωριό μας που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, μαρτυρικό χωριό, και μέρος του Δικτύου NATURA 2000. Ενδεικτικό, της αυθαίρετης και αμελέτητης αυτής πρωτοβουλίας είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς σε περιβαλλοντικές μελέτες θα έπρεπε κανονικά να έχουν γίνει (μα είναι δυνατόν να περνά αγωγός υψηλής πίεσης αερίου κατά μήκος οριοθετημένης περιοχής NATURA 2000, δίπλα σε δάσος με έλατα και πεύκα;), καθώς και η πλήρης αδιαφάνεια που έχει χαρακτηρίσει αυτή την ανήκουστη και σκιώδη διαδικασία (κανονικά θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η άποψη της Τοπικής Κοινότητας και να έχει υπάρξει διαβούλευση). Δεν είναι δυνατόν να βλάπτεται, για μία ακόμα φορά, η Βλαχέρνα και να θυσιάζεται προς άλλων προνομιούχων περιοχών. Ποιος δεν θυμάται τι έγινε με το υδραγωγείο του Λεβιδίου που διαπερνά εγκάρσια τον παραδοσιακό μας οικισμό και δεν μας έχει δώσει ούτε σταγόνα νερό (και μάλιστα σε περιόδους που το χωριό είχε σοβαρό έλλειμα πόσιμου ύδατος). Ποιος δεν βλέπει σε καθημερινή βάση τις “κεραίες της κινητής τηλεφωνίας” που τόση συζήτηση, αλλά και προβλήματα έχουν δημιουργήσει. Ποιός τέλος, δεν έχει υπόψη του το άλλο πλάνο της εγκατάστασης ανεμονγενήτριων στη Καστανιά κλπ. κλπ.

    Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, και, τουλάχιστον εγώ, θα τα θέσω τόσο στις αρμόδιες αρχές (Τοπική Κοινότητα) όσο και στους Συλλόγους.

    Θα ήθελα δε να παρακινήσω όλους μας να εναντιωθούν σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να στρατευτούμε ομαδικά στην προώθηση άλλων πιο παραγωγικών εναλλακτικών λύσεων (βλ. π.χ. el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC )

  2. Ze Elias
    1 Απριλίου, 2022

    Μπορώ να ζητήσω να περάσει αγωγός από το νεκροταφείο (πληρώνω ρε φιλε), έτσι ώστε να έχω συνέχεια αναμενο το καντήλι στο μνήμα?

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια