Back to top
Σάββατο, 30 Απριλίου, 2022 στις 10:50πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ – ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, οι πιστοί κατηφόρισαν στην παραδοσιακή Βρύση της Καστανιάς, όπου αναβίωσαν το γλέντι που γινόταν την μέρα αυτή από τα παλιά χρόνια.

Το φαγητό, το κρασί  και το τσούγκρισμα των αυγών συνόδευσαν η πίπιζα και το νταούλι, με παραδοσιακά τραγούδια να αντιλαλούν στην κορυφή του βουνού! Ένα μεγάλο εύγε σε όλους όσους πρόσφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αρκετοί και αυτοί που είχαν φέρει το ταγάρι τους (όπως παλιά) και μοιράστηκαν από κοινού τα εδέσματα!

Και του χρόνου!

foto: ΤΑΜ

*** Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι το έθιμο του γλεντιού στην παραδοσιακή Βρύση της Καστανιάς, που γίνεται πολλά έτη (πέραν του αιώνα), πραγματοποιείται μετά το πέρας των εορτών της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή του Πάσχα), της εορτής της Παναγίας των Βλαχερνών (2 Ιουλίου) και την εορτής της Τιμίας Ζώνης (31 Αυγούστου). Στην παραδοσιακή αυτή βρύση με το κρύο νερό και τις μεγάλες και αγέρωχες Ιτιές, έχουν πολλοί προγονοί μας, ξεδιψάσει, διασκεδάσει και ξεκουραστεί!

Το έτος 2005 έγινε η ανακαίνιση της Βρύσης (εσωτερικά και εξωτερικά) και του περιβάλλοντος χώρου που οριοθετήθηκε με πέτρινη μάντρα και ξύλινα κάγκελα. Επίσης απομακρύνθηκαν οι παλιές κορίτες και την θέση τους πήρε καινούρια πέτρινη υδρορροή (καλντεριμοτή) μέχρι τις Ιτιές. Μετά τις Ιτιές τοποθετήθηκαν  οι παλιές κορίτες, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται για το πότισμα των αιγοπροβάτων της περιοχής. 

Δυστυχώς 17 έτη μετά την ανακαίνιση της Βρύσης, τα τελευταία έτη βλέπουμε στον χώρο αυτό μια εικόνα εγκατάλειψης και χρόνο με το χρόνο αυτή η εικόνα γίνεται χειρότερη! Το νερό δεν φεύγει από την πέτρινη υδρορροή, οι Ιτιές ξεραίνονται, οι εξωτερικές κορίτες δεν χρησιμοποιούνται, αρκετά μέτρα από τα ξύλινα κάγκελα έχουν καταστραφεί, κλπ. Οι φορείς της Βλαχέρνας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες (όλων των ειδών) ώστε αυτό το “παραδοσιακό μνημείο” να συντηρηθεί και να είναι διαθέσιμο και επισκέψιμο ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας και βέβαια να το παραδώσουμε να το χαρούν και οι γενιές του μέλλοντος!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια