Back to top

Αρχείο Νοέμβριος, 2020

Rapid Test για κορονοϊό στη Βλαχέρνα: εντυπωσιακή προσέλευση των κατοίκων!!

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020 στις 9:58μμ | Κατηγορία: Υγεία | Ν.Δ.Κ.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε σήμερα στη Βλαχέρνα, κάνοντας το rapid test για κορονοϊό, στους συγχωριανούς αλλά και σε κατοίκους όμορων χωριών. Η προσέλευση των κατοίκων της Βλαχέρνας ήταν εντυπωσιακή και πάνω από διακόσια άτομα έκαναν το τεστ (ανάμεσά τους και δέκα με είκοσι περίπου κάτοικοι από άλλα χωριά). Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν ΟΛΑ αρνητικά και μόνο τρεις περιπτώσεις ήταν θετικοί (δύο συγχωριανοί μας και ένας από μακρινό χωριό). 

Οι κάτοικοι της Βλαχέρνας, κάτω από αυστηρά μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, προσήλθαν για να κάνουν το τεστ. Πολλοί κάτοικοι είχαν κάνει το τεστ το Σαββατοκύριακο (χθες και προχθές), οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για σχεδόν καθολική συμμετοχή-εξέταση των κατοίκων! Η αλήθεια είναι ότι μετά τα κρούσματα που ακούστηκαν και επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή (πέντε ατόμων σε δύο οικογένειες, με ήπια χαρακτηριστικά με καραντίνα στην οικία τους και χωρίς νοσηλεία σε νοσοκομείο) οι κάτοικοι της Βλαχέρνας αναστατώθηκαν και  συμμετείχαν στο rapid test. 

Τα σημερινά αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν έχει ξεφύγει ο ιός, όπως φήμες και ψευδή διασπορά ειδήσεων ακούγονται σε άλλα χωριά, για δήθεν διασοληνομένους, για δήθεν δεκάδες κρούσματα, κλπ. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να προσέχουμε και να μην θεωρούμε τον κορονοϊό, κάτι μακρινό, γιατί από ότι είδαμε έφτασε στην πόρτα μας!! Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, γάντια, κλπ), επίσης να μην προβαίνουμε σε  άσκοπες μετακινήσεις και επισκέψεις και ακόμη να μην πιστεύουμε σε παραφιλολογίες! Εννοείται ότι οι κάτοικοι (επτά τον αριθμό) με τα ήπια κρούσματα θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των ιατρών και της πολιτικής προστασίας. ώστε να το ξεπεράσουν ανώδυνα και να μην υπάρχει διασπορά του covid-19.

Στη Βλαχέρνα τουλάχιστον, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχει συνεχή ενημέρωση (ανακοινώσεις δήμου, τοπικής κοινότητας, συλλόγων, κλπ) και αυστηρά μέτρα από τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Εννοείται βέβαια ότι το παραμικρό λάθος, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα και αυτό ισχύει για όλα τα χωριά της περιοχή μας! Τέλος να έχουμε το νου μας και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων.

“RAPID TEST” ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ.

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020 στις 9:49πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στο πρώην δημοτικό σχολείο της Βλαχέρνας και πραγματοποιεί rapid test κορoνοϊού στους πολίτες, μετά τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο χωριό μας. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα, το ΑΜΚΑ τους και να φοράνε μάσκα. Η προσέλευση είναι ικανοποιητική και περίπου 200 άτομα, από το χωριό και τα περίχωρα έκαναν το τεστ.

«ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ» (από το αρχείο του αειμνήστου λαογράφου Φίλιππα Κολλιόπουλου, από Βλαχέρνα)

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020 στις 9:59πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.

Το σπίτι ήταν διαιρεμένο με ξύλινες σανίδες τις λεγόμενες μισάντρες. Πρώτο δωμάτιο ήταν το χειμωνιάτικο το λεγόμενο παραγώνι. Εκεί υπήρχε η γωνιά που άναβαν τη φωτιά και το τζάκι φτιαγμένο από γύψο και κεραμίδια ήταν ωραία διακοσμημένο με τραπέζι ράφια και δύο γωνιακά ράφια μικρά. Το τζάκι τραβούσε τον καπνό και δεν κάπνιζε το σπίτι όταν το είχε πετύχει ο μάστορας. Ήσαν και μερικά τζάκια που έπιανες κουνάβια από τον καπνό έπρεπε να ανοίξεις πόρτες και παράθυρα να φύγει. Μερακλής τζακάς ήταν ο Φούρκας από τη Λυκούρια και ο Τουρκομιχάλης από του Δάρα και μετά ο Μήτσιας ο Γιωργιώνης ο χωριανός μας. Πίσω στο τέρμα της γωνίας ήταν το σταχτοφούρνι, όπου όταν ξεθρακούναγαν τη φωτιά, σπρώχναν τη στάχτη ψηλά, στο σταχτοφούρνι ήταν κρεμασμένη η σιδεροστιά και πίσω βάζαν τα χοντρά κούτσουρα, ξύλα για να βαστάνε φωτιά, στη γωνία ήταν η μάσια για το σύμπημα της φωτιάς. Στο πόδι του τζακιού ήταν μια πρόκα μπηγμένη και κρεμούσαν το λαδολύχναρο, τον τσιμπλή και το πετρολύχναρο, για να μην μυρίζει το σπίτι από το κάψιμο του πετρελαίου. Στο ράφι βάζαν τα σπίρτα, το τραπεζομάχαιρο και άλλα μικροπράγματα.

Το πετρολύχναρο και το λαδολύχναρο ήσαν τα μέσα φωτισμού την εποχή εκείνη. Τον δε τσίμπλη τον τροφοδοτούσαν με αλοιφή, γουρναααλοιφή. Λίγη ρίχναν, διότι λάδι ήταν ακριβό, πολύ ακριβό. Το λέγαν τσίμπλη γιατί μάζευε καύτρα όπως καιγόταν το φυτήλι και φώταγε αμυδρά και τον ξεφτύλιζαν είχε πάνω ένα μικρό ξεφτυληστήρι μυτερό.

Μετά κατέλαβαν τη θέση τους, οι λάμπες με τη φακορώνα και τις κρέμαγαν στη μισάντρα για να φωτίζετε το δωμάτιο ή στο τραπέζι του τζακιού. Θυμάμαι όταν στη φωτιά καιγόσαν ξυλά από πρίνα ή δέντρα και τα συμπάγαμε με τη μάσια πέταγαν καύτρες και λέγαμε: μάζω σκύλα τα κουτάβια σου. Άλλο φωτιστικό μέσον ήταν και το κλεφτοφάναρο, αλλά πολυδάπανο έκαιγε λάδι. Ήταν όμως απαραίτητο και ακίνδυνο, με αυτό πήγαιναν πάχνιζαν τα ζώα, στο υπόγειο για κρασί, κλπ. Στο τραπέζι του τζακιού ήταν η αλατιέρα, κομψοτέχνισμα του γέρο-Φαρμάκη, πολλές φορές βάζαν και τα κρασοπότηρα και άλλα διάφορα είδη. Ήσαν όμως και τα ντουλάπια.

Στη μισάντρα σε πρόκες κρέμαγαν τα ρούχα της δουλειάς τα σακάκια, τα παντελόνια, η γρια το γιουρντί της ο γέρος το μπενοβράκι. Στα παραγώνια ήσαν τα βραδινά στρωσίδια που κάτω βάζαν ψάθες από βούτυμο. Τις ψάθες τις έστρωναν και στο πάτωμα του παραγωνιού. Πολλές φορές στο παραγώνι έστεναν κι οι γυναίκες το λάκκο και ύφαιναν το χειμώνα. Αλατζιά και γιάμπολες. Στο παραγώνι μόνιμα έπιπλα ήσαν ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι ψηλό και ένα χαμηλό που το λέγαν σοφρά, όπου σε σοφρά οι γυναίκες με τον πλάστη έφτιαχναν τα φύλα για τις χυλοπίτες. Σε μια γωνία ήταν η πιατοθήκη ξύλινη γεμάτη λίγδα όπου φιλοξενούσε τις μουρχούτες και τα σαγώνια στα ράφια της κάτω από την πιατοθήκη κρέμαγαν το τηγάνι και χάμω ήσαν οι τετζερέδες γυρισμένες ανάποδα επίσης στην πιατοθήκη κρεμόταν κι η ξύλινη κουτάλα και ο τρίφτης κι η κουταλοθήκη κοντά.

 

 

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, για rapid test κορονοϊού!

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020 στις 6:42μμ | Κατηγορία: Υγεία | Ν.Δ.Κ.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) θα βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας 30/11/2020, στη Βλαχέρνα (από ώρα 09:30πμ), για να κάνει rapid test κορονοϊού σε πολίτες. Παρακαλούνται οι συμπατριώτες να συμμετέχουν ΟΛΟΙ στην διαδικασία αυτή, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα (μάσκες, κλπ) του ΕΟΔΥ. Τα τεστ θα γίνουν στο ΙΑΤΡΕΙΟ του χωριού. 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας, καλεί όλους τους συγχωριανούς να προσέλθουν στο ΙΑΤΡΕΙΟ για να κάνουν rapid test κορονοϊού.

ΑΝΟΙΞΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020 στις 11:06πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS

Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το φαρμακείο του Πάνου Δεληγιάννη στη Βλαχέρνα, μία επιχείρηση που έλειπε τόσα χρόνια από το χωριό μας. Το ωράριο λειτουργίας είναι το εξής (όπως έχει καθοριστεί, για τις μέρες του lockdown):

Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 14:30 και 17:30 – 20:00

Σάββατο:     09:00 – 19:00

Κυριακή:     Κλειστά

Τηλέφωνο:  27960 51300

Κινητό τηλ:  6976 324307 – 6973 401848 – 6985 035980

Ευχόμαστε καλές δουλειές

Τρίπολη 2021: Μικρές ιστορικές αφηγήσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεβιδίου και τον Δήμο Τρίπολης

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020 στις 9:20πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 1821, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεβιδίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, διοργανώνει μικρές αφηγήσεις με θέμα τους παλιούς δρόμους που συνδέονται με το 21.

Τόποι της Αρκαδίας, μονοπάτια, περάσματα, πατήματα που έριξαν οι αυτοκινητόδρομοι στην ξεχασιά και στην καταφρόνια γίνονται αντικείμενο μικρών αφηγήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι αφηγήσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρχής γενομένης την 14η Απριλίου. Για λόγους αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης, σε ανοιχτούς χώρους την θερινή περίοδο και θα υπάρξει επίσης συνεργασία με άλλους φορείς από την ευρύτερη περιοχή και άλλες φίλες δημοτικές βιβλιοθήκες.

Οι τόποι είναι δικοί μας όχι μόνο επειδή συνδέονται με την Ιστορία μας. αλλά και επειδή ο καθένας από εμάς, όταν τους διασχίζει, γράφει πάνω τους τα δικά του βιώματα.

Τι σημαίνουν για τον απλό άνθρωπο οι τόποι του 21;

Ταξιδευτές, οδοιπόροι, άνθρωποι του μόχθου και Έλληνες της διασποράς που τους χρησιμοποιούσαν ως νέοι ή μικρά παιδιά, τους νοηματοδοτούν με το δικό τους βλέμμα. Τους βλέπουν μέσα από το δικό τους φίλτρο ανάλογα την αιτία που τους διέσχισαν, τον χρόνο, τους συνοδοιπόρους τους,

Περιμένουμε και το δικό σου αφήγημα

στην ηλεκτρονική διεύθυνση levidilibrary@gmail.com.

Για περισσότερες πληροφορίες

στο τηλέφωνο επικοινωνίας 694 777 59 43

πηγή:arcadiaspot.gr

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020 στις 10:01μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι, κλπ) και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων, επιτρέπονται. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι καταρχήν το έγγραφο μετακίνησης τύπου Α, όπως επίσης και το Ε9 που φαίνεται η ιδιοκτησία του πολίτη που μετακινείται. Αυτό συμβαίνει και όταν η μετακίνηση είναι εντός νομού και όταν είναι εκτός νομού. Για τους επαγγελματίες αγρότες μπορούν να έχουν μαζί τους και την δήλωση ΟΣΔΕ ή μελισσοκομικό βιβλιάριο, κλπ. Στις μετακινήσεις εκτός νομού, χρειάζεται οι πολίτες κατά την επιστροφή τους στον νομό που κατοικούν, να έχουν το Ε1 ή την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ειδικής χρήσης από το Taxis.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως επίσης όλοι οι πολίτες που μετακινούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.  Αυτά ισχύουν και για τι εσωτερικές μεταφορές στα χωριά, που επιτρέπονται, όπως π.χ. μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη σε ιατρό, σε φαρμακείο, σε καταστήματα αγοράς προϊόντων πρώτης ανάγκης (Μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, κλπ), σε τελετές, σωματική άσκηση κοντά στο τόπο κατοικίας, κλπ. Επομένως ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, το έντυπο μετακίνησης τύπου Α ή SMS στο 13033, την αστυνομική μας ταυτότητα ή διαβατήριο και την μάσκα μας (αν πρόκειται για την μετάβαση στην εργασία μας, χρειάζεται το έντυπο μετακίνησης εργαζόμενου ή χαρτί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).

Να τονίσουμε ότι απαγορεύεται το κυνήγι, παρόλο τα έγγραφα αιτήματα πολλών κυνηγετικών συλλόγων, που ζητούσαν να επιτραπεί. Ομόφωνα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων απέρριψε το αίτημα αυτό και το υπουργείο προστασίας του πολίτη θεώρησε ότι θα είναι λάθος μήνυμα να επιτραπεί αυτή η εξαίρεση, και για τη κοινωνία και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τόνισε μάλιστα, ότι όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα το επιτρέψουν.

Τα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας είναι 300 ευρώ, ενώ το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για αυτούς που μετακινούνται άσκοπα ή χωρίς έγγραφο μετακίνησης ή SMS στο 13033 ή χωρίς αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο (αναλυτικά τα πρόστιμα για πολίτες και επιχειρήσεις στο ΦΕΚ 4709/2020).

Στα πλαίσια της μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, ακούγοντας τους ειδικούς, ώστε να “βγούμε” αλώβητοι από αυτήν την παγκόσμια περιπέτεια της ανθρωπότητας.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΟΓΩ COVID-19

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, 2020 στις 7:27μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | argy

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αίτησης ενίσχυσης που αφορά στην κρατική ενίσχυση λόγω της νόσου COVID 19 στους ελαιοπαραγωγούς. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι γεωργοί που:

• Eίναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων – απαιτείται ασφάλιση στον ΟΓΑ).

• Δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης.

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται έως τις 27/11/2020 και απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet του παραγωγού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2710 230604, 2710 230624 Τρίπολη, 27550 22140 Άστρος.

πηγή:www.easarcadias.gr

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020 στις 10:30μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Πυρκαγιά  στον κάμπο της Παναγίτσας, ξέσπασε σήμερα το απόγευμα. Η πυροσβεστική υπηρεσία επενέβη και έθεσε υπό έλεγχο την φωτιά.
 

Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του δήμου Τρίπολης

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, 2020 στις 10:01πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, συγκρότησε τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αποτελούμενη από τα εξής πρόσωπα:

1. Ελένη Καρούντζου Αντιδήμαρχο, ως Πρόεδρο

2. Ζαμπαθά Χριστίνα, Δημοτική Σύμβουλο

3. Ελένη Τριάντου ΤΕ2 Κοινωνικών λειτουργών, ως εκπρόσωπο της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής

4. Καρδαρά Παναγιώτη, ως εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Δήμου Τρίπολης

5. Θεοδόσιο – Ενθύμιο Ζούζουλα, ως Εκπρόσωπο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης

6. Μπύρα Ανδρομάχη, ως εκπρόσωπο τον Γυμναστικού Συλλόγου Αρκαδίας

7. Κοντσούγερα – Τσιώλη Ελένη και

8. Σπηλιωτόπουλο Ηλία, ως εμπειρογνώμονες δημότες.

***

*** Δημοτική Επιτροπή Ισότητας:

Με τις διατάξεις του αρ.5 του ν.4604/2019 προστέθηκε στις αρμοδιότητες του τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, η αρμοδιότητα σχεδίασης, οργάνωσης, συντονισμού και εφαρμογής προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών τους ορίων, καθώς και η εφαρμογή του εργαλείου της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.   Ως εκ τούτου, και με στόχο την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές των Δήμων που εμπίπτουν στο φάσμα των αρμοδιοτήτων τους, θεσμοθετήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας σε κάθε Δήμο.

Επιπρόσθετα, με την αριθμ.1/30.1.2020 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4604/2019 και προβλέφθηκε η σύσταση σε κάθε Δήμο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, και παράλληλα, όπως προκύπτει από την Αιτιολογική Έκθεση του ν.4604/2019, ως συνδετικός κρίκος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων με την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, με αποκλειστικές αρμοδιότητες απαριθμούμενες περιοριστικά.